Skup u SANU: Na KiM rezerve uglja ogromne, a struje premalo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 17:26

Skup u SANU: Na KiM rezerve uglja ogromne, a struje premalo

Uprkos činjenici da na tri postojeća basena na području Kosova i Metohije - kosovskog, metohijskog i dreničkog, leže rezerve od preko 14 milijardi tona uglja i da je u pogonu više blokova termoelektrana Kosovo A i Kosovo B, građani Kosova i Metohije se ove zime suočavaju sa problemom u isporuci električne energije.

Suočavamo se, takođe, sa havarijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su dovele do problema u proizvodnji struje u Srbiji.

Na naučnom skupu o energetskim resursima na Kosovu i Metohiji, održanom u SANU ove nedelje, govoreno je o mogućnostima iskorišćenja tih rezervi.

Na Kosovu i Metohiji eksploatacija uglja počela je pre 120 godina, a postojeće elektrane izgrađene su pre četrdesetak i neophodna je njihova revitalizacija, ali i izgradnja novih postrojenja.

S obzirom na to da se radi o, možda, petom po veličini basenu sa rezervama lignita u svetu, sa prosečnom dubinom otkrivke od oko 40 metara, a maksimalnom i do 110 metara, naučnici iz Srbije jednoglasni su u oceni da taj basen predstavlja idealno područje za razvoj energetskog sektora.

Uprkos nerešenom statusu Kosova i Metohije, naučnici predlažu regionalnu saradnju, koja bi dovela do značajne regionalne ekonomske, ali i energetske stabilnosti.

Profesor Ivica Jakovljević tvrdi da, po uslovima za eksploataciju i ekonomskim efektima, investicije u otvaranje novih površinskih kopova i izgradnju elektrana, na osnovu lignita iz kosovskog i metohijskog basena nemaju premca u Evropi.

"Upravo iz tih razloga, Republika Srbija mora da, kroz poznate modele zajedničkog ulaganja, povrati, ili pokuša da povrati pravo na korišćenje svojih resursa na Kosovu i Metohiji", kaže Jakovljević.

Član Inženjerske akademije Srbije Slobodan Đekić, nakon više od 50 godina bavljenja energetikom, iznosi svoje mišljenje da, jedino kroz regionalno udruživanje, gde će svako imati svoj odgovarajući interes, uz angažovanje industrije regiona, u svakom slučaju postoje ogromne mogućnosti za izgradnju novih energetskih kapaciteta na Kosovu i Metohiji.

Čak 79 odsto rezervi uglja, prema istraživanjima obavljanim pre 1999. godine, započetim 1952, na području Srbije, sa obema pokrajinama, nalazilo se upravo na Kosovu i Metohiji.

Kosovske elektrane trenutno rade sa 62 odsto kapaciteta, a ugalj se iskopava jedino u kosovskom basenu.

Do 2006. godine kosovskim energetskim kapacitetima upravljao je UNMIK, posle čega ih preuzima KEK, koja od 2020. godine nad njima jedina ima nadležnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.