Severno Kosovo posle opštinskih izbora: u pravcu nove (ne)ravnoteže

Izvor: EurActiv Srbija, 24.Okt.2013, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severno Kosovo posle opštinskih izbora: u pravcu nove (ne)ravnoteže

Opštinski izbori na Kosovu će biti lakmus-test Briselskog sporazuma i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, ali i indikator sposobnosti EU da nametne stabilnost u svom predvorju. Ovi izbori se smatraju važnom prekretnicom u integraciji Srba na severu u kosovski zakonski sistem – ali oni predstavljaju početak procesa, ne njegov kraj. Nadzor izbora koji će obavljati OEBS nije poslednja mera koju će EU morati da sprovede da bi ovaj proces sprovela do kraja. Izgleda da je EU voljna da prihvati relativno malu izlaznost kao dovoljnu zakonsku osnovu za nove opštinske institucije. Ipak, pripreme za alternativni ishod – nekakav Plan B – koji bi vratio stvari na kolosek u slučaju poremećaja, nisu vidjene u većoj meri.
Opširnije...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Izbori,   Izlaznost na izborima

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

EU mora imati plan B za period posle kosovskih izbora

Izvor: Beta, 24.Okt.2013

BEOGRAD, 24. oktobra 2013. (Beta) - Lokalni izbori na Kosovu biće lakmus-test Briselskog sporazuma i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali i indikator sposobnosti EU da nametne stabilnost u svom predvorju, ocenjuje se u analizi.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.