Sever Kosmeta nije na dnevnom redu

Izvor: RTS, 29.Avg.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosmeta nije na dnevnom redu

U predstojećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine srpske institucije na severu Kosmeta neće biti tema razgovora, rekao Borislav Stefanović posle sastanka sa Robertom Kuperom u Beogradu. Teme sastanka u Briselu pitanje katastra, "Telekoma", carinskog pečata.

Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da pitanje severa Kosova i Metohije, funkcionisanja institucija u tom delu Pokrajine i regulisanja prometa na prelazima Brnjak i Jarinje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće biti tema predstojeće runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

Stefanović je posle razgovora u Beogradu sa posrednikom Evropske unije Robertom Kuperom istakao da pitanje severa Kosmeta može biti tema nekih budućih razgovora.

"Naročito ne može biti tema razgovora funkcionisanje naših institucija na severu Kosova i Metohije jer ne može da se pregovara o nečemu što je ustavna, zakonska, politička i moralna obaveza Srbije prema svojim građanima", rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da je ovakav stav preneo evropskim sagovornicima i da je naišao na razumevanje.

Stefanović je precizirao da je sa Kuperom dogovoreno da teme sastanka 2. septembra u Briselu budu pitanje katastra, "Telekoma" i carinskih pečata i dodao da pretpostavlja da će se razgovarati i o električnoj energiji i univerzitetskim diplomama.

Šef pregovaračkog tima Beograda se nada da će pitanje carinskih pečata biti rešeno u skladu sa stavom UNMIK-a i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Dijalog je jedino naše oružje u politickom smislu da izađemo s problemima i da ostvarimo neku perspektivu,", rekao je Stefanović i dodao da je sve ostalo "lažna retorika i politikanstvo".

Dodao da je da razgovori neće biti jednostavni, jer će Priština iznositi zahteve koji će ići u pravcu nezavisnosti, ali da će rešavanje pitanja pečata omogućiti Srbiji da zadrži svoju poziciju, sačuva suverenitet, a da se istovremeno omogući promet robe i da građani na severu Kosmeta ne trpe.

Razgovore sa Kuperom Stefanović je ocenio kao veoma konstruktivne i dodao da se još jednom potvrdilo da je Beograd "kredibilan partner".

Kuper je otputovao je u Prištinu gde će sa predstavnicima kosovskih vlasti razgovarati o dnevnom redu predstojećih pregovora u Briselu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.