Seljimi: Vučić nije promovisao bolje susedske odnose

Izvor: Danas, 05.Apr.2016, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljimi: Vučić nije promovisao bolje susedske odnose

Priština, Beograd -

Premijer Vučić je od Vlade Kosova tražio dozvolu da poseti kosovske Srbe sa dvostrukim državljanstvom koji će glasati na srpskim izborima. Takva dozvola je data i mi žalimo da ova prilika nije iskorišćena da se promovišu bolji susedski odnosi već da se rašire lažne tvrdnje u vezi sa imovinom, kaže za Danas vršilac dužnosti šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi, komentarišući posetu i retoriku premijera Srbije tokom posete Kosovu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Seljimi konstatuje da je u toku izborna kampanja u Srbiji "i mnoge imaginarne i nerealne tvrdnje izneće pojedini srpski političari koji su i dalje opijeni nacionalističkim osećanjem".

- Važno je da Kosovari ne padnu na provokacije već da su i dalje fokusirani na ekonomski razvoj, EU integracije i dobre odnose sa susedima, ističe sagovornik Danasa.

Povodom incidenta uoči dolaska premijera Srbije, kada je na sportsku halu u Zubinom Potoku bačena eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja, Seljimi navodi da "organi reda istražuju slučaj, ali primećujem da tokom tokom 2015. službeni podaci policije ukazuje da je bilo samo pet međuetničkih incidenata na severu, a znatno više incidenata između pripadnika jedne grupe".

Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose iz Beograda, kaže za Danas da je za osudu incident koji se desio uoči tribine gde je gostovao premijer Vučić i "važno da se istraži ko je odgovoran za to, kako bi se otkrio motiv".

- Ne znamo motive, ali taj čin se desio u kontekstu dolaska premijera, pa je zbog toga i politički. Bili smo svedoci takvog nasilja i uoči i nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu 2013. godine, a sada je zastrašivanje na severu Kosova došlo u žižu javnosti zbog posete premijera. Svi koji na neki način imaju vlast na severu treba da vide ko stoji iza zastrašivanja i ko pokušava da uruši ili onemogući Briselski proces, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, premijer Vučić kazao je na skupu održanom u nedelju uveče da su bombu na halu u Zubinom Potoku "bacili Srbi".

Bomba ispred kuće u Lipljanu

Lipljan - Ispred ulaza porodične kuće predsednika Privremenog organa opštine Lipljan Zlatka Lazića bačena je eksplozivna naprava, javlja RTS. Preteća poruka ispisana na srpskom jeziku Lazićima je ostavljena na pomoćnom objektu u dvorištu. Policija je izašla na lice mesta i izvršila uviđaj. To nije prvi put zastrašivanja Lazića i drugih opštinskih funkcionera, kojima je u novembru prošle godine bio zapaljen pomoćni objekat, napominje RTS.

Tahiri sa Đurićem u Beču

Kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri hitno je otputovala u Beč na sastanak sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za KiM Vlade Srbije. Sastanak će biti održan u vezi s obostranim priznanjem sertifikata za prevoz opasnih materija, poznatog kao ADR, prenose prištinski mediji. Edita Tahiri je obavestila Uniju da je ponašanje Beograda u suprotnosti sa evropskim principima, zbog čega je organizovan hitan sastanak, navedeno je u saopštenju kosovske vlade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Kosovske "lepe želje"

Izvor: Danas, 05.Apr.2016

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poslao je tokom prekjučerašnje posete Kosovu poruke koje su nesumnjivo prijale najvećem delu Srba u pokrajini, a pogotovo njegovim pristalicama. Pored često ponavljane mantre da "neće biti ništa od priznanja Kosova kada je reč o stavu Beograda", on se...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.