Selaković: Broj osnovnih sudova mora biti dupliran

Izvor: Blic, 07.Okt.2013, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Broj osnovnih sudova mora biti dupliran

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da broj osnovnih sudova i "dobrim delom" javnih tužilaštava mora biti dupliran, kako bi se ispravile greške zbog kojih je postojeća mreža sudova unazadila pravosudni sistem.

Selaković je rekao da će oštećenim sudijama biti nadoknađena i isplaćena šteta ali i da će biti tuženi odgovorni za izazivanje štete. Ministar pravde je najavio da će sudovi i tužilaštva na Kosovu nastaviti da rade do donošenja posebnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakona, kojim će biti definisan njihov dalji rad.

- Do 1. januara 2012. godine kada je Ministarstvo pravde upravljalo budžetom pravosuđa, svi zahtevi za naknadu štete potvrđeni pravosnažnom sudskom presudom, biće naplaćeni iz budžeta Ministarstva pravde - rekao je Selaković na otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija u Vrnjačkoj Banji, a saopštilo Ministarstvo.

Selaković je istakao da će, međutim, biti i podnete regresne tužbe protiv onih koji su napravili štetu sudijama. Regresna tužba je tužba je za naknadu štete. Selaković je naveo i da je u prethodnom periodu dostojanstvo sudija narušeno i da niko ne može to da nadoknadi.

Ministar pravde je istakao da je njegov cilj uspostavljanje sistema odgovornosti koji je u Srbiji zatajio i postoji samo u obrisima. Selaković je najavio da će u narednih nedelju dana pred Skupštinom Srbije biti predlozi za izbor prvih sedam stalnih predsednika sudova republičkog i apelacionog nivoa, koji su do sada bili vršioci funkcija, kao i Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i

javnih tužilaštava.

Povodom početka primene novog Zakonika o krivičnom postupku i uvođenju tužilačke istrage, Selaković je "ohrabrio" tužioce da više koriste sporazum o priznanju krivice i oportunitet krivičnog gonjenja, jer samo tako tužilačka istraga i efikasnost novog krivičnog postupka mogu imati smisla. Selaković je najavio da će od ove jeseni početi rešavanje višedecenijskog problema smeštaja pravosudnih organa u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu i tamo gde ima najviše problema sa smeštajnim kapacitetima najprisutniji.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.