Šeholi: Hoti premijer najkasnije za nedelju dana

Izvor: B92, 29.Maj.2020, 16:17

Šeholi: Hoti premijer najkasnije za nedelju dana

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi očekuje da kosovski parlament naredne sedmice izglasa novu vladu na čijem čelu će biti Hoti.

On je za Kosovo onlajn ocenio da je odluka Ustavnog suda o formiranju nove vlade demokratska i da dokazuje da ne znači da pobednička stranka na izborima, ako ne može da nađe koalicionog partnera, mora da formira Vladu.

Šeholi dodaje da u ponoć ističe suspenzija prethodne odluke Ustavnog suda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojom je odložen dekret Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za premijera Kosova i da će nakon toga uslediti zakonske i pravne procedure za formiranja nove vlade.

"Ne očekujem da se to brzo završi. Čekaćemo četiri do pet dana. To je jedan novi moment koji se mora odvijati u Skupštini Kosova. Procedure su u toku. Najkasnije za nedelju dana imaćemo Avdulaha Hotija za premijera Kosova", kazao je Šeholi.

Najavljene proteste Samoopredeljenja zbog odluke Ustavnog suda, Šeholi komentariše kao nepotrebne i ocenjuje da Kurti treba da se priprema za nove izbore nakon isteka mandata Hotijevoj vladi.

"To govori o političkoj nezrelosti Kurtija, jer o odluci Ustavnog suda se ne diskutuje, ona je takva i drugačija ne može biti. Nije bio spreman za dijalog sa Srbijom, sa svojim partnerima u koaliciji nije bio u dobrim odnosima. Bio je spreman da pokvari odnose sa Amerikom i zbog toga se sada našao gde mu je mesto, sa svojih 29 poslanika", rekao je Šeholi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.