Samardžić: Vučićeve reči jake, a na kraju će priznati Kosovo

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Vučićeve reči jake, a na kraju će priznati Kosovo

Profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je za N1 da je predsednik Aleksandar Vučić očigledno uverio visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini da Beograd ostaje privržen dijalogu s Prištinom. Srbija će na kraju priznati Kosovo za tako malu koncesiju kao što je ZSO, očekuje on. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Samardžić je, gostujući u Danu uživo TV N1, rekao da ne očekuje da će posle hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici biti problema u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Beograd je, kako kaže, imao priliku da posle događaja u Kosovskoj Mitrovici, imao priliku da reaguje na najminimalniji, diplomatski način, a to je prekid dijaloga. Srpska strana je, međutim, iz nepoznatih razloga sklona tom dijalogu, uočava Samardžić.

Briselski dijalog je, prema njegovim rečima, fenomen u kojem od 2013. godine jedna strana gubi i daje sve što se od nje traži, a pritom ništa ne dobija.

“Ako povučete policiju, civilnu zaštitu, ako se ponašate kao da je tamo sve u redu - a zna se da nije, svaki čas se ponavljaju pogromi albanski - vi onda nemate nikakvu zaštitu tamo”, poručio je Samardžić i dodao da ni na hapšenje Srba, ni na uznemiravnje povratnika, država ne reaguje ozbiljnim potezom, osim retoričkim

"Vučićeva reč je jaka, čak preteća, ali ta retorika je poznata, iza nje nema nikakvog čina”, ocenio je gost Dana uživo.

Samardžić je ocenio i da izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova i najava da će 20. aprila samostalno formirati ZSO, mogu čak da ubrzaju proceduru i primoraju Prištinu da ispuni svoje obaveze.

Naime, kako objašnjava, ZSO nije nikakav zahtev srpske strane, već nešto što su formulisali činovnici Službe za spoljne poslove EU, polazeći od Ahtisarijevog plana, Ustava Kosova i zakona o loklanoj samoupravi.

“Oni za tu Zajednicu dobijaju nezavisnost od Srbije, što je bila knjiga sa sedam pečata do pre nekoliko godina. Taj pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji je sporazum o priznanju Kosova, neko će im reći: 'Jeste li normalni, nemojte da zatežete (oko ZSO), pustite da se to završi'”, naveo je Samardžić.

Smatra i da je Sjedinjenim Državama stalo da se do što pre dođe do sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer hoće da ovaj region učine svojim pre nego što uđu u dublji konflikt s Rusijom.

“Žele da to skinu s dnevnog reda, neki ustupak će Vučiću dati, a on će da se pohvali da je uz tešku muku i teške žrtve dobio ono što je tražio”, ocenio je on i istakao da je pravno obavezujući sporazum de jure priznanje Kosova, jer to “znači sve” - članstvo u UN, međunarodnim organizcijama, definisanje granica…

“Onda se zta stvar sa stnovišta Zapada završava. Srbija će za malu koncesiju to da obavi”, očekuje Slobodan Samardžić.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.