SPREMA SE PODMUKLI PLAN! Amerikanac tvrdi: Non-pejper daje više Srbiji, Kosovo ne dobija ništa osim nejasnih obećanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 00:07

SPREMA SE PODMUKLI PLAN! Amerikanac tvrdi: "Non-pejper daje više Srbiji, Kosovo ne dobija ništa osim nejasnih obećanja"

Server smatra i da da bi "non-pejper" ostavio Kosovo "znatno manje suvereno nego što je danas, dok bi od Beograda tražio više od pukog zadržavanja predstavnika u Prištini".

Američki analitičar i stručnjak za Balkan Danjiel Server, komentarišući takozvani "non pejper" dokument, istakao je da uprkos tome što dokument potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, u praksi čini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo manje suverenim, prenosi Koha.

Server je objavljivanje dokumenta nazvao "ratom koji nije dobar za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu".

- Mada afirmiše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i Srbije, u praksi ovaj predlog zahteva od Prištine da dozvoli praktičnu primenu suvereniteta nad ekonomskim razvojem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem kao i suverenitet nad desetinama lokacija i zgrada Srpske pravoslavne crkve, zaštitnih zona koje bi se protezale na neodređeno vreme - rekao je Server.

Što se "autonomnog okruga severnog Kosova" tiče, Server kaže da je to samo nejasna primena Ustava Kosova na sever, u sredinama gde živi srpska većina.

- Zauzvrat, Priština praktično ne dobija ništa - ne dobija bilateralno priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, već samo nejasna obećanja o tretmanu kao suverene države, uključujući razmenu loše definisanih diplomatskih misija. Predsednik Vučić je bio je u pravu kada je rekao da ovo nudi više od Ahtisarijevog plana. Daje bolju ponudu za Srbiju i zahteva manje od Beograda, ocenio je Server.

Server smatra da je dokument nepravedan te da je potrebno da se razjasni da li je Beograd spreman za reciprocitet.

- Ključno pitanje je da li bi Beograd bio spreman da osnaži zajednice sa albanskom većinom u južnoj Srbiji na isti način kao što je ovde predloženo za opštine na severu. Odgovor je - ne. Srbija čak ne bi bila voljna da ponudi neograničeno proširenje zaštićenih područja oko džamija u Srbiji - rekao je Server.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Non-pejper Danijela Servera: Srbija da prizna Kosovo, u BiH nužne ustavne reforme

Izvor: Danas, 30.Apr.2021

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je danas da Srbija treba da pristane na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i da uspostavi formalne odnose sa Prištinom na diplomatskom nivou, a da SAD, Velika Britanija i EU moraju da insistiraju na celovitosti BiH i ustavnim promenama u toj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.