SAD: Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, BiH bila suverena država i pre Dejtonskog sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2018, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, BiH bila suverena država i pre Dejtonskog sporazuma

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u državnoj zajednici Bosni i Hercegovini ističu da nema paralela između Republike Srpske i Kosova.

"Stav Vlade SAD po ovom pitanju je jasan. Kao što smo do sada više puta ponovili, ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i pre Dejtonskog sporazuma.

Sjedinjene Američke Države i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Federacija BiH su osnovni elementi unutrašnje političke organizacije Bosne i Hercegovine.


Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo bilo kojem od dva entiteta da se otcepi od BiH.


Postojanje ova dva entiteta je u potpunosti zavisno o postojanju BiH.", navodi se u saopštenju ambasade SAD, prenosi N1.

Međutim, ostalo je nejasno, da li je prema stavu SAD-a, tada Savezna Republika Jugoslavija bila suverena država, takođe međunarodno priznata.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.