Rusija ne popušta ni fudbalerima sa pasošem Kosova

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2013, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ne popušta ni fudbalerima sa ``pasošem Kosova``

07.09.2013. - Pokušaj afirmacije "kosovske državnosti"

Pasoš je državni dokument koji pored identiteta dokazuje i državljanstvo njegovog vlasnika prilikom prelaska državnih granica i boravka u inostranstvu. Upravo zato protekle nedelje Rusija nije dozvolila ulazak fudbaleru sa "kosovskim" pasošem i time je pokazala svoj odnos prema samoproglašenoj državi Kosovo. Drugim rečima, time je Rusija još jednom u praksi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pokazala svoju doslednost u odbrani suvereniteta Srbije.

Radi se o tome da je igrač švajcarskog Sent Galena Kristijan Nuši krenuo u Moskvu zajedno sa svojim timom da bi odigrao uzvratnu utakmicu baraža za Ligu Evrope protiv moskovskog Spartaka, ali nije mogao da uđe u Rusku Federaciju, jer ruske vlasti, kao što je poznato, ne priznaju ni tu nelegalnu državnu tvorevinu na teritoriji Srbije, niti njene putne isprave.

Podsetimo, Kristijan Nuši je fudbaler sredine terena, koji je rođen u Klini na Kosmetu, a po dolasku u Švajcarsku je igrao za tamošnje klubove Spijez, Vil i Arau, a od 2009. godine igra za Sent Galen. Međutim, njegov nesporni talenat za fudbalsku veštinu nije mu bio dovoljan da odigra važnu utakmicu u ruskoj prestonici, s obzirom da je svesno prevideo činjenicu da Rusija pripada onoj većini zemalja u svetu koja ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Takav slučaj se u avgustu desio u još jednoj zemlji koja istrajno podržava suverenitet Srbije, a reč je o Ukrajini, gde dvojica fudbalera albanskog kluba Kukeši nisu dobila ukrajinske vize za meč sa Metalurgom iz Donjecka u Ligi Evrope, zato što su posedovali jedino "kosovske" pasoše, koje Ukrajina ne priznaje.

Pomenuto odbijanje Rusije i Ukrajine da izdaju vize sportistima koji nemaju validne pasoše bilo je povod da "Fudbalski savez Kosova" uloži protest svetskoj fudbalskoj organizaciji FIFA, čiji je predsednik Sep Blater, ni manje ni više, stao na stranu kosmetskog fudbalera sa pasošem nepostojeće države, doslovno rekavši da je „nepravda učinjena Nušiju opasan presedan koji pokazuje nefer odnos prema kosovskom fudbalu“. Uzgred, sasvim je jasno da se sa takvim stavom predsednika FIFA slažu i sve one zemlje Evropske unije koje su priznale kosovsku nezavisnost, a samim tim i kosovske pasoše.

Prema tome, iako je reč o fudbalu koji bi po pravilu trebalo da bude oslobođen svakog uticaja politike, u konkretnom slučaju se radi isključivo o novom pokušaju afirmacije kosovske državnosti, a najmanje o igranju loptom. Kao što se moglo videti, i na polju sporta se pokazao odnos prema suverenitetu i integritetu Srbije, odnosno prema poštovanju važećeg međunarodnog prava.

Naime, sa jedne strane se pokazala doslednost Rusije i Ukrajine u stavu da ne može biti direktnog niti indirektnog priznanja takozvanog Kosova, a sa druge strane je demonstriran i stav onih koji misle potpuno drugačije, na štetu Srbije. U svakom slučaju, odbijanje ruskih vlasti da dopuste prelazak granice sa putnom ispravom nelegalne države može da posluži kao još jedan primer odlučne podrške srpskom suverenitetu.

Isto kao što je to bio i postupak ruskog MMA borca Mihaila Kuznjecova, koji je pre nekoliko dana ušao na ring uz pesmu „Oj, Kosovo, Kosovo“, a pritom je na rukavu majice nosio i grb Srbije. A takav simbolički gest, kako mi se čini, više nije svojstven čak ni većini srpskih sportista.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.