Rusija je obaveštena: Teror na tzv. Kosovu

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 14:49

Rusija je obaveštena: Teror na tzv. Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji, Nj.E. Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Petković ga je informisao o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno se osvrnuvši na teror koji prištinske vlasti svakodnevno sprovode nad srpskim narodom.

Petković je naglasio da je sve što se danas dešava u pokrajini direktna posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niza jednostranih poteza i pritisaka i odluke Prištine da postavi svoje nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, zajedno sa specijalnom policijom u srpske opštine na severu KiM.

Podgrevanje tenzija nastavljeno je sve učestalijim, neosnovanim hapšenjima Srba, povećanjem broja kosovskih specijalaca na severu KiM, kao i njihovim nelegalnim upadima na teritoriju centralne Srbije, što predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i svih postignutih sporazuma, podsetio je direktor Petar Petković.

"Sve ovo dovelo je do ozbiljne krize u pokrajini, posebno na severu KiM, gde se srpski narod suočava sa pojačanim nasiljem Kurtijevih specijalaca. Izazivanje krize odgovara jedino vlastima u Prištini", upozorio je direktor dr Petar Petković, naglasivši da srpska strana ulaže svakodnevne napore kako bi došlo do deeskalacije i normalizacije prilika na terenu, dok druga strana to čini samo rečima.

"Pored navedenog, potezi i odluke Prištine direktno utiču na svakodnevni život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što Beograd prati sa zabrinutošću, odlučan da zaštiti srpski narod od terora i progona, jer se pitanje Kosova i Metohije temelji i na međunarodnom pravu, našem najsnažnijem uporištu", rekao je direktor Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je zahvalio ambasadoru Ruske Federacije na dosadašnjoj doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i na poštovanju Rezolucije 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petković sa Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2023

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom da je sve što se dešava u pokrajini direktna posledica niza jednostranih poteza i pritisaka i odluke Prištine da postavi svoje nelegalne i nelegitimne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.