Riker: Pravo Prištine na vlast na severu

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker: Pravo Prištine na vlast na severu

Funkcioner Stejt departmenta Filip Riker kaže da je Kosovo nezavisna i suverena država, i da kao takva ima pravo da vladavinu zakona uvede na celoj teritoriji.

Filip Riker, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je u Prištini rekao da je Kosovo suverena i nezavisna država, zbog čega ima pravo da vladavinu zakona uvede na celoj teritoriji, a to pravo uključuje i sever pokrajine.

"Ovde se radi o >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vladavini zakona, a to je ključni i fundamentalni koncept ne samo ovde, već u celoj Evropi", rekao je Riker posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

On je naveo da je teritorijalni integritet i suverenitet Kosova "nesumnjiv" i da ono što je potrebno "eliminisati bezakonje na severu ili bilo kom drugom delu teritorije".

Prema njegovim rečima, i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper jasno je stavio do znanja da ne može biti povratka na pređašnje stanje.

Pak: Srbija ne mora da prizna Kosovo!

Filip Riker danas na Kosovu

Srbi i Albanci se nikad sami neće dogovoriti

- Ono što je sada potrebno jeste povratak dijalogu i mi se radujemo povratku za pregovarački sto pod okriljem EU početkom septembra - rekao je Riker.

Kako je rekao, Hašim Tači i ministri u kosovskoj vladi su mu jasno predočili da su opredeljeni za vladavinu zakona i dobrobit za sve građane Kosova.

- To je važno za ceo region - rekao je američki zvaničnik, dodajući da uvođenje vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova ima za cilj da se obezbedi "kvalitetniji i bezbedniji" život za sve ljude na Kosovu, i one na severu.

"Granice se neće menjati, podela nije opcija"

Riker je naglasio da su granice u regionu određene i da se neće menjati i da podela Kosova "nije opcija".

- Američka politika po tom pitanju je jasna. I naše kolege, uključujući i šefa nemačke diplomatije, su bile jasne po tom pitanju - naveo je zvaničnik Stejt departmenta.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog mira koji vlada na Kosovu poslednjih nedelja i dodao da SAD pozdravljaju to što postoji razumevanje između Kfora, kosovskih vlasti i vlade Srbije.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.