Izvor: RTS, 10.Jun.2021, 11:12

Razonoda na Gazivodama kao zamena za letovanje, šta su naučila deca iz udaljenih srpskih sredina

Izbijanjem epidemije mnogima je uskraćeno putovanje, a deci iz udaljenih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji ono je otežano i u normalnim uslovima. Mnoga od njih još nisu videla more. Predstavnici Crvenog krsta su za nekoliko stotina devojčica i dečaka organizovali letnju školu na jezeru Gazivode.
Socijalno stanje porodica u kojima odrastaju ne omogućava im da odu na letovanje nakon završene školske godine.

Višednevni boravak na jezeru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gazivode, delimično im nadomeštava razonodu koju ima većina njihovih vršnjaka.
Volonteri Crvenog krsta na obali jezera podučavaju 40 đaka iz Štrpca i okoline kako da borave na otvorenom, da pruže prvu pomoć, da spoznaju u kojim situacijama kako reagovati.
Najvažnije je, kažu deca, kako spasiti svoj i tuđi život kada je u opasnosti.
Navode da su učili kako da reaguju kada su poplave i požari, kako da previjaju rane, ali i kada i kako je nastao Crveni krst, koji su njegovi principi.
Opšta bezbednost – to je osnova obuke koju đacima pružaju volonteri Crvenog krsta.
Irena Mladenović, volonterka iz Gračanice navodi da opšta bezbednost podrazumeva i bezbednost u prirodi i u domaćinstvu.
Volonterka Teodora Lazić ističe da su deca imala priliku da i sama iskuse kako je pružiti prvu pomoć.
U programu obuke je i rekreativni deo, obilazak jezera, upoznavanje sa prirodom.
U Crvenom krstu Kosova i Metohije planiraju da kroz letnju školu prođe nekoliko stotina đaka, uzrasta između petog i osmog razreda.
Vojin Drobnjaković, sekretar Crvenog krsta KiM ističe da je cilj boravka dece, pored edukacije, i da vide lepote tog kraja. "Nadamo se da će većina te dece biti naši volonteri", rekao je Drobnjaković.
Letnju školu Crvenog krsta na jezeru Gazivode podržava Ministarstvo pravde Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.