Različite reakcije na istek mandata MCK

Izvor: Southeast European Times, 05.Jul.2012, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različite reakcije na istek mandata MCK

Istek mandata Međunarodne civilne kancelarije mogao bi da dovede do pregovora o severu Kosova.

05/07/2012

Muhamet Brajšori i Igor Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 5.7.2012.

Odluka Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo da zatvori Međunarodnu civilnu kancelariju (MCK) u septembru označava približavanje te zemlje svom cilju -- ulasku u NATO i EU.

Ipak, opozicione partije strahuju da će se vlasti u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << odlučiti za nastavak dijaloga sa Beogradom o postizanju političkog rešenja za situaciju na severu, što ne bi bilo u skladu sa Ahtisarijevim planom.

Obraćajući se nakon sastanka upravljačke grupe u ponedeljak (2. jula), kosovski premijer Hašim Tači rekao je da će Kosovo i dalje poštovati dogovore iz tog plana.

„Želeo bih da još jednom istaknem naše opredeljenje da pojačamo svoje aktivnosti u odnosu na sve zajednice na Kosovu, a posebno prema Srbima koji žive na severu zemlje i koji zaslužuju da uživaju sva prava utvrđena Ahtisarijevim planom i svim zakonima i ustavom Kosova“, rekao je Tači.

Glauk Konjufca, poslanik pokreta Vetvendosje (Samoopredeljenje), kaže SETimes da se, u svetlu zatvaranja MCK proces nadgledanja smanjuje, ali ne i završava.

„U pogledu međunarodnih mehanizama koji postoje na Kosovu, očigledno je da postoji nazdor i kontrola. Imamo EULEKS kao međunarodnu organizaciju, sa jasnim izvršnim ovlašćenjima nad institucijama Kosova u oblasti bezbednosti, policije i pravosuđa. U neformalnom smislu, međutim, imamo odlučujući uticaj ministarstava inostranih poslova i ambasada“, kaže Konjufca.

Seb Bitići, izvršni direktor Balkanskog instituta za politiku, kaže da je kraj nadzora dobar znak.

„To je pozitivan pomak, sa ciljem da se pokaže da je Kosovo ostvarilo napredak u sprovođenju odredbi Ahtisarijevog plana. Kosovo je pokazalo da je voljno da u dužem vremenskom periodu sprovodi svoje međunarodne obaveze, tako da je odgovor da, Kosovo je spremno da bude suverena država bez međunarodnog nadzora“, kaže Bitići. Konjufca kaže da je kraj nadzora zapravo priprema za razgovore o severnom Kosovu.

„Ako vlada na kraju bude sela da pregovara i tema bude sever, Kosovo će verovatno stvoriti autonomnu teritorijalnu celinu pod kontrolom Beograda. To bi značilo da je Kosovo kao država prestalo da funkcioniše“, kaže on.

Odluka je u Srbiji primljena s oprezom.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, kaže za SETimes da je odluka Međunarodne upravljačke grupe bila zasnovana na neosnovanoj proceni. Stvarna situacija je daleko teža i Kosovu čak možda prete socijalni nemiri. „Mislim da je to ujedno bio i elegantan pokušaj da se povuku iz problema“, dodaje Ivanović.

Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kaže da bi odluka da se stavi tačka na nadziranu nezavisnost mogla da bude štetna po Srbiju, jer stiže u trenutku kada ta zemlja još nema vladu.

„Ako Priština iskoristi tu odluku i pokuša da uvede sopstvene institucije na severu, to bi moglo da destabilizuje situaciju, a u Beogradu trenutno nema ko da reaguje na tako nešto“, kaže Simić za SETimes.

On dodaje da ta odluka neće pomoći Kosovu da ostvari pun suverenitet, posebno na severu, gde Srbi čine većinu.

„Pitanja odnosa sa Beogradom, daljeg priznavanja Kosova u inostranstvu i KFOR-a i EULEKS-a ostaju otvorena. Još uvek ima mnogo nepoznanica. Ta otvorena pitanja danas ne doprinose stabilnosti, naprotiv“, dodaje Simić.

Srbi na severu Kosova pozdravljaju odlazak MCK.

„Što se nas tiče, Međunarodna civilna kancelarija nije imala legitimitet i srećni smo što odlaze, jer će Albanci shvatiti da je njihova državnost bila virtuelna i da će morati da započnu poštene pregovore sa srpskom vladom kako bi se pronašlo rešenje za status Kosova“, izjavio je za beogradsku novinsku agenciju Beta gradonačelnik Mitrovice Krstimir Pantić.

Hajdin Alšići (54) iz Prištine kaže da je, iako ne podržava Ahtisarijev plan, ta odluka pozitivan znak za Kosovo.

„Sada imamo budućnost u sopstvenim rukama, ali brine me koliko je toga naše rukovodstvo spremno da učini, sa korumpiranim političarima u vladi i opoziciji, čovek ne može ničemu dobrom da se nada“, kaže on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.