Ratovi u SFRJ odneli 200 000 ljudi

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratovi u SFRJ odneli 200 000 ljudi

Beograd -- U bivšoj Jugoslaviji je u ratovima devedesetih ubijeno blizu 200.000 ljudi, a oko dva miliona prognano, dok se još traga za 14.000 nestalih.

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je naveo da u ovom trenutku u mrtvačnicama širom bivše SFRJ ima blizu 5.000 tela koja čekaju identifikaciju.

Odalović je precizirao da samo u Hrvatskoj ima još 389 mesta koja nisu ekshumirana i naglasio da je nedopustivo da se tako sporo odvijaju ekshumacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << identifikacije i procesuiranje odgovornih.

To posebno važi za Kosovo, jer Priština ne šalje informacije o novim grobnicama, kazao je Odalović uz napomenu da su sve lokacije na tom području istražene na osnovu podataka dobijenih od preživelih i porodica žrtava.

Predsednica Udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Nataša Šćepanović je izjavila da su porodice nezadovoljne tempom rasvetljavanja zločina i procesuiranjem izvršilaca i odgovornih za zločine.

Podsetivši da su zemlje, na čijoj su teritoriji zločini počinjeni, dužne da poštuju sve međunarodne konvencije o ljudskim pravima, ona je u ime udruženja zatražila ostvarivanje prava porodica nestalih, posebnu zaštitu svedoka u sudskim procesima i podizanje spomen-obeležja u Beogradu sa imenima žrtva i nestalih u proteklim oružanim sukobima.

Po mišljenju Dragana Pjevača, koji je predsednik Upravnog odbora Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, država je prava adresa za probleme nestalih i prognanih i oni bi trebalo da budu prioritet države.

"Bez obzira na karakter ratova, pobednike i poražene, žrtve zaslužuju posebnu pažnju. Osuđujemo svaki zločin i smatramo da je vreme za suočenje sa prošlošću, ma koliko ona gorka bila", rekao je Pjevač, podsećajući na okruglom stolu, u petak u Beogradu, da je na prostorima bivše Jugoslavije u proteklim ratovima ubijeno blizu 200.000 ljudi, dva miliona njih je prognano, a još se traga za 14.000 nestalih.

Istoričar i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić je mišljenja da Srbija, bez obzira na deklarativne stavove, nije odužila dug građanima čiji su najbliži nestali i poginuli.

"Mene plaši, bez obzira što verujem da naše ustanove nisu neme po pitanju nestalih i njihovih porodica, da one rade po inerciji", rekao je Antić.

On smatra da bi javnost trebalo da izvrši pritisak na te ustanove, jer je pitanje solidarnosti i zainteresovanosti za nestale najbolji pokazatelj demokratskog karaktera jednog društva.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da Hrvatska nije zaslužila Ugovor o pristupanju EU, koji je juče potpisan u Briselu, budući da nije rešila problem nestalih ili barem onih za koje se zna gde su im grobovi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.