Rasmusen: Nema vojnog rešenja za Kosovo, samo dijalog

Izvor: Glas javnosti, 12.Jul.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Nema vojnog rešenja za Kosovo, samo dijalog

PRIŠTINA - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u Prištini da se problemi severa Kosova ne mogu rešavati vojnim putem, već dijalogom između Beograda i Prištine.

Na konferenciji za novinare, posle okončanja jednodnevne posete Kosovu, Rasmusen je pozvao lidere u Prištini i Beogradu da nastave razgovore ističući da za sever nema vojnog ili nasilnog rešenja.

"Nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vojnog rešenja za ove probleme. Mi treba da imamo politički proces koji će dovesti do pune integracije severnog dela Kosova u kosovsko društvo", kazao je prvi čovek NATO.

On je ocenio da je za to potrebno "angažovanje vlasti u Beogradu, ali i politička smelost i opredeljenje političkih zvaničnika Kosova".

Rasmusen je podvukao da Beograd i Priština imaju nerešene političke probleme.

"Još uvek ima političkih problema. Njih treba rešiti putem dijaloga i zato mi podržavamo dijalog između Prištine i Beograda", kazao je generalni sekretar NATO. Osvrčući se na prve godine uspostavljanja misije Kfora na Kosovu Rasmusen je ocenio i da smanjenje broja pripadnika Kfora govori da na Kosovu ima napretka, ali i da Kfor zahteva napredak za sever Kosova.

"Posledenje godine smo videli i nasilje u severnom delu i želim da naglasim da ćemo preduzeti potrebne korake kako bismo u celosti ispunili Rezoluciju 1244 za mirnu i sigurnu sredinu”, kazao je Rasmusen.

Tokom posete Kosovu pored razgovora sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Drevsom, Rasmusen je imao i odvojene susrete sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i njegovim zamenikom Slobodanom Petrovićem.

Dali Rezolucija 1244 predvidja da su Srbi na Kosovu divljac odredjena za odstrel? Kada Srbi protestiraju to nazivate nasiljem, kada Albanci ubijaju Srbe to nije nasilje, niti zlocin. Kada je netko od Albanaca posle 1999 godine odgovarao za ubjanje Srba? Nisu ni prije odgovarali za mucenja i ubistva pocinjena nad Srbima pa ni sada. Rasmusen sram vas bilo!
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.