Rama: Srbija da Metohiju zadrži za sebe, Kosovo je Republika

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Srbija da Metohiju zadrži za sebe, Kosovo je Republika

Upitan o mogućnosti promena granica između Kosova i Srbije, albanski premijer Edi Rama je rekao da je to pitanje koje se treba tretirati s jasnom strateškom vizijom, na šta se usprotivio predsednik kosovske vlade Ramuš Haradinaj koji je rekao da greši onaj ko misli da će uzeti zemlju od Kosova.

Izvor: N1

Rama je rekao da se ne može nastaviti s dijalogom koji rezultira samo sastancima i slikama, ali ne i dogovorima koji se ne sprovode.

"Greši onaj ko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << misli da će uzeti zemlju od Kosova, bio on iz Albanije, sa Kosova ili bilo gde drugde. Nećemo dati ni jedan metar, bio u pitanju Ramuš, Edi Rama ili Hašim Tači ili bilo ko drugi. Ovo je zemlja Albanca oprana u krvi. Sedamnaesti februar je nedodirljiv. Ovo svako treba da zna", rekao je nakon Raminih reči Haradinaj. Podsetimo, danas je u Peći održana zajednička sednica vlada Kosova i Albanije, na kojoj je potpisano 9 sporazuma.

Kosovo će od 1. januara 2019. imati svoj tranzitni prelaz u luci Drač, izjavio je premijer Albanije i dodao da će u roku od šest meseci od početka sledeće godine biti finalizovani konačni koraci u ujedinjenju carina Albanije i Kosova.

Osvrćući se na nedavno uvođenje takse od 100 odsto na srpske proizvode, Rama je rekao da je ovo bila jasna reakcija na postupke Srbije.

16/07/2018.

 "Uvođenje tarife od 100 odsto nije ekonomski čin, to je jasna politička reakcija kao i poziv za Srbiju da (stane nogama na zemlju), kao i da shvati da put budućnosti ne može da se izgradi nožem iza leđa Albancima kao i negativnim reakcijama, svakog puta kada Kosovo želi da se učlani u neku međunarodnu instituciju", rekao je.

Rama je takođe istakao da Albanija podržava Kosovo po ovom pitanju.

"Tarifa od 100 odsto je iracionalna u racionalnim uslovima. U uslovima nenormalnog ponašanja Srbije prema Kosovu, ovo je bio jedini odgovor za Srbiju. Mi 100 odsto podržavamo i nastavljamo da budemo uz Kosovo", kaže.

U svom govoru Rama se osvrnuo i na ujedinjenje Albanaca pod okriljem EU.

"Mi ćemo odlučno nastaviti da se zalažemo za ujedinjenje Albanaca, želimo da ovo ujedinjenje bude pod okriljem EU. Niko ne može da nas sprečava ili prinudi da stalno "gutamo" postupke koji su u suprotnosti sa našom filizofijom saradnje. Albanija je odlučna da izgradi strateško partnerstvo sa Srbijom. Ali, Srbija ne može da jedan obraz ima za Albaniju, a drugi za Kosovo", kazao je on.

Rama je rekao da je to neprihvatljivo imajući u vidu da Srbija ometa svaku vrstu robe koja ulazi iz Srbije na Kosovo, kao i da nastavlja da na Kosovo šalje robu sa dokumentacijom na kojoj piše Kosovo i Metohija.

"Neka "Metohiju" zadrže za sebe, ovo je Republika Kosovo i to se ne može izmeniti", kazao je.

Tagovi:

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.