ROSU upala u Severnu Mitrovicu - uhapsila četvoricu Srba, Milan Radojčić izbegao hapšenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROSU upala u Severnu Mitrovicu - uhapsila četvoricu Srba, Milan Radojčić izbegao hapšenje

Kosovska policija potvrdila je da je zamenik gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Milan Radojčić, peta osoba za kojom se traga u okviru akcije nastavka istrage o ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića, u januaru ove godine, objavila je prištinska Gazeta express.

Takom policijske akcije izvedene na severu Kosova jutros su uhapšene četiri osobe, trojica zbog povezivanja sa ubistvom Ivanovića, a četvrta jer je, kako se navodi, ometala pripadnike policije u vršenju službene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dužnosti.

Tokom ove akcije, navodi se u saopštenju, policija je pronašla i oduzela neke relevantne dokaze u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Policija navodi da su uhapšeni NS, MR, DM, AC, dok se traga za Milanom Radojčićem.

"Specijalne snage kosovske policije ROSU danas su u Mitrovici uhapsili četiri osobe navodno povezane sa ubistvom Oliver Ivanović, koje se dogodio 16. januara ove godine", saopštila je policija, a prenela GazetaExpress.

Kfor zna za hapšenja, ne planira da interveniše

KFOR je obavešten o hapšenju četiri osobe u Severnoj Mitrovici i prati situaciju, koja je trenutno mirna, izjavio je za Tanjug portparol komandanta KFOR-a Vićenco Graso.

"KFOR ne planira da interveniše, jer je ovo bila policijska operacija i bila je povezana sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića. Znamo šta se dogodilo i pratimo situaciju. Bezbednosna situacija je mirna", kazao je Graso.

Graso je rekao i da je Kfor znao da Priština sprema akciju na severu, ali, kako je rekao za Prvu tv, da ne može da iznosi detalje.

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su rano jutros na sever Kosova i uhapsili četiri osobe, tri navodno u vezi Ivanovićevog ubistva, a jedne zbog ometanja akcije.

Uhapšena četvorica Srba, čuli se pucnji i sirene

Portparol kosovske policije Daut Hodžaj rekao je za RTS da su po nalogu nadležnog suda jedinice kosovske policije izvršile raciju na četiri lokacije i uhapsile četiri osobe u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Uhapšen je Dragiša Marković, pripadnik KPS koji je radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića, zatim Saša Ćurčić, Marko Rašić i Nedeljko Spasojević, takođe pripadnik KPS.

Prema RTS, oni su odvedeni u policijsku stanicu u Južnoj Mitrovici.

Keljani:Hapšenja u okviru istrage o ubistvu Ivanovića

U severnom delu Kosovske Mitrovice jutros su uhapšene četiri osobe, saopštio je portparol kosovske policije Baki Keljani, precizirajući da su tri osobe uhapšene u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a četvrta jer se opirala policiji.

Keljani je za "Zeri" rekao da su izvršene racije na četiri lokacije.

On je dodao da se, u konsultaciji s nadležnim tužiocem, nastavlja dalji pravni postupak.

Predsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da ne zna gde su uhapšeni odvedeni, a da je supruga uhapšenog Markovića rekla da su ga tukli rukama, nogama, kundacima.

Prema pisanju portala Kossev, u Kosovskoj Mitrovici od jutros u 6 časova sve do sedam minuta posle 7 čulo se neprekidno zavijanje sirene za vazdušnu opasnost, što je probudilo građane. Nešto posle šest časova, u više navrata čuli su se i pucnji.

Na Trgu Šumadija, oko spomenika Caru Lazaru rano jutros okupila se manja grupa građana.

Zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije kosovski Srbi organizovaće danas u podne mirne jendočasovan protest širom Kosova.

RTS je naveo da je u toku sednica Vlade Srbije, a za 8.00 sati zakazan je sastanak u zgradi predsednika Srbije.

Simić: Pokušali da hapse i predstavnike Srpske liste

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da su pripadnici ROSU pokušali da uhapse i nekoliko predstavnika Srpske liste.

"Pored hapšenja četiri lica, prema informacijama od građana, pokušali su hapšenje i nekoliko visokih predstavnika Srpske liste, upali su u njihove porodične domove, ali se oni u tom trenutku nisu nalazili u kućama ", rekao je Simić za Pink.

Kako je rekao, akcija policije je bila sinhronizovana, na više lokacija, a sve kako bi se zastrašili Srbi i kako bi se izazvala njihova reakcija, koja bi dala povod za "još brutalniji napad".

On je pozvao građane na uzdržanost, jer je, kaže, potreban mir na KiM.

Jevtić:Priština ide na izazivanje sukoba, naše ćutanje do sada neko razumeo kao slabost

Ide se ka tome da se izazove sukob, kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova, a pre toga dupliranja taksi na proizvode iz centralne Srbije.

Jutrošnji upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice pokazuje da je naše ćutanje shvaćeno kao slabost, a simptomatično je i da se to dogodilo baš danas, kada su najavljeni mirni protesti, kaže Jevtić.

"Simptomatično je da smo mi za danas najavili mirne proteste. Očigledno da je izabran momenat kad smo želeli da poručimo da nećemo da ćutimo i da je naše ćutanje do sada neko razumeo kao slabost", rekao je Jevtić gostujući na TV Pink.

On je istakao da je važno to što je predsednik Aleksandar Vučić poručio da Srbi na KiM neće ostati nezaštićeni.

Jevtić ističe da uvođenje 100-procentne carine na proizvode iz Srbije ionako težak život Srba čini još težim i komplokovanijim.

"Nikakve reakcije sa naše strane nije bilo, a ide se ka tome da se izazove sukob. Cilj je jasan - da predsednika Vučića stavi u nezavidan položaj i da Srba na kraju bude sve manje i manje i da kad dođe do dogovora kažu: eto, vas nema", rekao je Jevtić.

Uznemirenost i strah među građanima Kosovske Mitrovice

Uznemirost i strah od jutros vladaju među građanima severnog dela Kosovske Mitrovice, od kako ih je jutros, pre šest sati, probudila sirena za uzbunu.

Priprema sastanka Kriznog štaba u K.Mitrovici

Potrpedsednik Srpske liste Igor Simić rekao je Tanjugu da su u toku prirpeme za sastanak Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

On je rekao da se sastanak priprema povodom upada ROSU i hapšenja u Kosovskoj Mitorovici.

Građani su poslušali poziv gradonačelnika Kosovske Mitrovice da se vrate svakodnevnim aktivnostima, ali ističu da su uplašeni, jer nisu očekivali upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenja svojih sugrađana.

"Panika je zavladala od jutros. Uznemireni smo mnogo, ovako nešto i jesmo i nismo očekivali", kaže jedan Mitrovčanin za Tanjug.

Građani ističu da veruju u državu Srbiju, da ih neće ostaviti i prepustiti Albancima južno od Ibra.

"Kako da se osećamo u ratnom stanju, ovde je ovako skoro 20 godina. Jedina nada nam je naša država Srbija", kaže meštanin severnog dela Kosovske Mitrovice.

Poručuju da će postupati u skladu sa odlukama Beograda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.