Uhapšeno šest radnika MUP-a Srbije na području Gnjilana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2012, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno šest radnika MUP-a Srbije na području Gnjilana

GNJILANE -

Kosovska policija je saopštila da je u regionu Gnjilana danas uhapsila šest osoba za koje tvrdi da su pripadnici MUP-a Srbije i da su kod njih pronađeni komadi naoružanja, policijske uniforme i službene legitimacije MUP-a. Kako se navodi, uhapšeni su Z. Denić, M. Dimitrijević, T. Denić, N. Trajković, D. Stojković i G. Matrapazović.

Kod njih je, prema saopštenju kosovske policije, pronađena jedna puška vrste M 48, jedna vazdušna puška, jedan pištolj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << TT 762 mm, 473 metaka, kalibra 7.62 mm, dve policijske uniforme Srbije, četiri lap topa, dva kućišta za kompjutere i pet službenih legitimacija izdatih od strane MUP-a Srbije.

Uhapšeni su osumnjičeni za napad na ustavno i zakonsko uređenje Kosova i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Prištinski mediji prenose izjavu portparola kosovske policije Brahima Sadrija da je policija jutros, po nalogu Okružnog tužilaštva u Gnjilanu, izvršila akciju u okviru koje je uhapsila šest osoba i da se radi o grupi radnika MUP-a Srbije, srpske nacionalnosti, koji su radili na izdavanju dokumenata države Srbije na Kosovu.

Kako navodi kosovska policija, Jedinica za borbu protiv teškog kriminala u okviru Generalnog direktorata Policije Kosova, dobila je ranije informaciju da "ilegalne organizovane strukture MUP-a Srbije vrše kriminalne aktivnosti na Kosovu".

Uhapšeni su radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola u odeljenju Policijske uprave Gnjilane, koje je od 1999. izmešteno u Vranju.

Kako agencija Beta saznaje od očevidaca, pripadnici specijalnih snaga kosovske policije, koji su poslati iz Prištine, izvršili su premetačinu i potpuno su demolirali i kuću načelnika Policijske uprave Gnjilane Dobrivoja Stojanovića u Pasjanu, u kojoj žive njegovi roditelji.

Prilikom hapšenja demolirane su kuće i šest radnika MUP-a Srbije iz sela Pasjane, Budriga i Parteš koji su privedeni.

Uhapšeni radnici MUP-a Srbije bili su poznati i srpskom i albanskom stanovništvu u Kosovskom pomoravlju jer su i jedni i drugi koristili njihove usluge.

Protest sindikata policije

Nezavisni sindikat policije saopštio je danas da najoštrije protestuje zbog hapšenja kolega, koje su uhapsili pripadnici specijalne jedinice ROSA, i najavio da će, ukoliko oni hitno ne budu oslobođeni, biti prinuđeni da pozovu svoje kolege koje rade na administrativnim prelazima prema Kosovu, da ih blokiraju.

Naše kolege uhapšene su samo zato što žive na teritoriji Kosova i Metohije, a rade u Policijskoj upravi Vranje, što je protivno svim zakonima i standardima evropskog demokratskog društva, kaže se u saopštenju.

Nezavisni sindikat policije u saopštenju zahteva od Euleks i nadležnih organa Srbije da hitno preduzmu aktivnosti i mere na njihovom oslobađanje i prevazilaženje problema kako se ne bi ponavljali.

U saopštenju se navodi da će o ovom događaju biti obavešten Savet evropskih sindikata policije, čiji je Nezavisni sindikat policije, punopravan član.

Trajković: Brutalna akcija

Akcija pripadnika Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU), koju su izveli rano jutros u selu Pasjane kod Gnjilana, tokom koje su upadali u kuće Srba, brutalno ih tukli i maltretirali, razotkriva strategiju institucionalnog proterivanja Srba sa Kosova i Metohije, izjavila je poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković.

Akciju su izvodili protiv nenaoružanih ljudi i njihovih ukućana, koji nisu pružali nikakav otpor, pritom koristeći nerazumnu i prekomernu silu. Šestoro Srba je brutalno pretučeno, od kojih neki imaju i teške telesne povrede i potom uhapšeno, navela je Trajković.

Zatim su, kako je istakla, specijalci ROSU u selu Šilovo brutalno pretukli starca Stojanović Živojina, demolirali mu kuću i teško povređenog ostavili na podu.

Nedužni starac je, potom vozilom Službe hitne pomoći prebačen u KBC Gračanica, gde mu se trenutno pruža urgentna lekarska pomoć, rekla je Trajković.

Ona je podsetila i na akcije paljenja srpskih kuća u Kosovskom pomoravlju poslednjih dana, na šta je upozorila i misija OEBS, što definitivno razotkriva strategiju institucionalnog proterivanja Srba sa Kosova i Metohije.

Ovaj vid pritiska je očigledna strategija Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Kosova da Srbi budu potpuno proterani sa Kosova i Metohije, ocenila je Trajković u pisanoj izjavi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"ROSU uhapsila 4 srpska policajca"

Izvor: B92, 25.Feb.2012

Gnjilane, Beograd -- Pripadnici ROSU izvršili su pretres porodičnih kuća i uhapsili četvoricu pripadnika Policijske uprave za Gnjilane, kaže direktor policije Milorad Veljović..."Danas oko šest časova, od strane pripadnika specijalne policije KPS ROSU izvršen je pretres porodičnih kuća pripadnika...

Nastavak na B92...

Uhapšeno šest radnika MUP-a Srbije na području Gnjilana

Izvor: EMportal, 25.Feb.2012

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU uhapsili su u Gnjilanu šest Srba iz te opštine koji su zaposleni u MUP-u Srbije.

Nastavak na EMportal...

Uhapšeno šest radnika MUP-a Srbije na području Gnjilana

Izvor: Vesti-online.com, 25.Feb.2012

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU uhapsili su u Gnjilanu šest Srba iz te opštine koji su zaposleni u MUP-u Srbije, saznaje danas agencija Beta.

Nastavak na Vesti-online.com...

ROSU UHAPSILE ŠEST RADNIKA MUP SRBIJE U GNJILANU

Izvor: Kurir, 25.Feb.2012

Specijalci snaga kosovske policije, koji su poslati iz Prištine, izvršili su premetačinu i potpuno su demolirali i kuću načelnika Policijske uprave Gnjilane Dobrivoja Stojanovića u Pasjanu, u kojoj žive njegovi roditelji..BEOGRAD - Specijalna jedinica Kosovske policije Rosu uhapsila je u subotu...

Nastavak na Kurir...

Uhapšeno šest Srba u Gnjilanu

Izvor: RTS, 25.Feb.2012

Pripadnici kosovske policije uhapsili u Gnjilanu šest Srba iz te opštine koji su zaposleni u MUP-u Srbije, javlja agencija Beta. ..Kako je RTS-u u Prištini potvrđeno u Gnjilanu je u toku akcija pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije poslatih iz Prištine. Agencija Beta javlja da je uhapšeno...

Nastavak na RTS...

ROSU uhapsile šest radnika MUP Srbije u Gnjilanu

Izvor: Glas javnosti, 25.Feb.2012

GNJILANE - Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije..ROSU uhapsili su u Gnjilanu šest Srba iz te opštine koji su zaposleni u..MUPu Srbije...Uhapšeni su radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola u odeljenju Policijske uprave Gnjilane, koje je od 1999. izmešteno u Vranju...Kako Beta...

Nastavak na Glas javnosti...

Dačić: Hapšenja u Gnjilanu su provokacija

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2012

Pripadnici kosovske policije uhapsili su u Gnjilanu šestoro Srba zaposlenih u MUP-u Srbije, osumnjičenih za 'napad na pravni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju službene dužnosti'. Ministar policije ivica Dačić hapšenje je nazvao prokacijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Uhapšeno šest osoba zbog ugoržavanja ustavnog poretka Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Feb.2012

Kosovska policija saopštila je da je u regionu Gnjilana u subotu uhapšeno šest osoba osumnjičenih za ugrožavanje ustavnog i pravnog poretka Kosova i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti. Kako je za agenciju Beta izjavio portparol policije Kosova Brahim Sadrija, policija je po nalogu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

KPS: Uhapšeni Srbi rušili ustavni poredak

Izvor: Blic, 25.Feb.2012

Hapšenje šestorice Srba iz Kosovskog Pomoravlja izvršeno je zbog "napada na ustavni poredak Kosova i ometanje policajaca u vršenju službene dužnosti", saopštila je Kosovska policijska služba (KPS)...U saopštenju se navodi da je odeljenje za istragu ozbiljnih zločina u okviru Kosovske policijske...

Nastavak na Blic...

Veljović: ROSU lišio slobode četvoricu pripadnika MUP-a

Izvor: S media, 25.Feb.2012

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je danas oko 06.00 časova, od strane pripadnika specijalne policije KPS Rosu izvršen pretres porodičnih kuća pripadnika MUP-a Republike Srbije, policijske uprave za Gnjilane: Nikole Trajkovića iz sela Parteš, Zlatka Denića iz sela Pasjane, Gorana...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.