Izvor: JUGpress.com, 26.Maj.2023, 17:33

Pročitajte kako sve ovo na Kosovu izgleda iz ugla onoga koji živi tamo

LEPOSAVIĆ

Pročitajte kako sve ovo na Kosovu izgleda iz ugla onoga koji živi tamo, Nenad Radosavljević, srpski političar sa severa Kosova i vlasnik Radio- televizije MIR je ovo pisao pre osam dana.

Krajem prošle 2022. i početkom ove godine Aleksandar Vučić je smislio da Srbi na severu Kosova napuste policiju, pravosuđe i lokalne samouprave. Smislio je to i za poslanike ali ih je ubrzo vratio. Neke druge ali iz iste strukture, tj. Srpske liste.

Nenad Radosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << – komentar: Njegovi poslušnici i pristalice su na sva zvona objasnili to kao patriotski čin i pobedu njegove “mudre politike”. Oni koji ne spadaju u takve, među kojima sam i ja, su s’ razlogom objasnili to kao nepromišljem potez i to, kao i ja, racionalno obrazložili time što je na taj način omogućeno Prištini da upražnjeni prostor pomenutih institucija popunjavaju, polako i bez žurbe onako kako to njima odgovara. To ide sporo ali se ipak odvija. Policija se na severu Kosova uspostavila u obliku čestih patrola i punktova na bitnim tačkama kao i u policijskim stanicama. Administrativne poslove građanima u sudu obavljaju službenici albanci koji su nastavili da rade a od ustoličavanja gradonačelnika bez legitimiteta vlast u Prištini ne odustaje. Ja se poslednjih dana preispitujem što se tiče tog stava i razmišljam da li je to bio njegov nepromišljen potez ili veoma promišljen, dobro isplaniran i sproveden plan odnosno sprovođenje obećanja po osnovu koga je od strane zapada doveden na vlast a to je uspostavljanje suvereniteta Prištine na celom prostoru odnosno i na severu Kosova.

Elem, od dolaska na vlast 2012. i 2013. i tada potpisanim sporazumom u Briselu počela je integracija severa Kosova. Do tada, dve tri godine u nazad ne samo da na sever nisu prelazili pripadnici KPS-a i KBS-a već je bilo ograničeno i kretanje međunarodnim organizacijama i službenicima stranih ambasada. Onda je AV integrisao lokalne samouprave na dogovorenim izborima, formirao svoju Srpsku listu, dao joj finansijsku podršku i instrumente upravljanja narodom. Onda je integrisao srpske bezbednosne strukture u Kosovsku policijsku službu a raspustio srpsku policiju, Civilnu zaštitu i FTO. Na kraju je pored drugih ustupaka Prištini u pogledu telefonskog pozivnog broja, energetike i mnogo čega drugog, što nije tema ovog teksta, integrisao srpski pravosudni sistem u Kosovski. Sve te integracije su normalno dovele kroz mesece i godine do uspostavljanja funkcionalne zavisnosti stanovništva na severu Kosova od prištinskih institucija i sistema u pogledu ličnih dokumenata, katastra, otvaranja bankovnih računa zarad primanja plata i mnogo čega drugog kao npr. registarskih tablica koje su sa odugovlačenjem ali ipak rešene i sledeće godine KM tablice ćemo moći da vidimo samo na automobilima koji su već dugo na “klocnama” sa kojih nikada i nikuda neće. Za sve to vreme Srbi su smatrali da su svoji na svome a Srpska lista da je gospodar severa i naroda na njemu i uživala u privilegijama moći i novca koje su njeni funkcionerčići nemilice otimali. Onda dolazi AV-ova strateška odluka da policija, sud i lokalne samouprave napustaju institucije. Posle 10 godina, odjednom. U prazan prostor ulaze specijalne, obične i saobraćajne policije i definitivno stvaraju preduslove za konačno ostvarivanje suvereniteta na celoj teritoriji Kosova. Dolazi i druga isto tako “strateška” da Srbi ne učestvuju na izborima. Lokalne samouprave su sada lojalne Prištinskoj vlasti i biće ih teško uspostaviti ali se njima ne žuri. Što se tiče sudova sve ono što se sada ne rešava na severu prenosi se u nadležnost sudova u Prištini tako da građani, Srbi sa severa, kojima je to neophodno svoje potrebe ostvaruju tamo. A zašto je AV ostavio poslanike u skupštini? Pa zato da pokaže da su Srbi deo sistema. E, a zašto je gradonačelnike severa oslobodio pozicija i raspustio ih? Pa zato da bi ih oslobodio odgovornosti. I sada oni kao da nisu ni bili tu.

Dakle, za 10 godina provedenih u integraciji koju nam je AV smislio mi smo postali funkcionalno zavisni od institucija u Prištini, naše institucije su prvo integrisane a onda ugašene i mi smo sada potpuno deo sistema Kosovskog, Priština je zaokružila suverenitet na celoj teritoriji Kosova a AV je svoj zadatak ispunio.

Nenad Radosavljević

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.