Priština vraća mere reciprociteta sa Beogradom

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština vraća mere reciprociteta sa Beogradom

Skupština samoproklamovane države Kosovo usvojila je predlog poslaničke grupe "Samoopredeljenje" da se u trgovinskim odnosima sa Srbijom vrate mere reciprociteta. Za predlog "Samoopredeljenja" je posle burne rasprave u kojoj je opozicija optuživala vladu Hašima Tačija da nije smela da dozvoli povlačenje mera reciprociteta, glasalo 42 poslanika, 33 je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << protiv i dva uzdržana.

U tri tačke predloga "Samoopredeljenja" predviđeno je da vlada preduzme mere punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta prema Srbiji.

U drugoj tački zaključka ističe se da Ministarstvo trgovine i industrije zajedno sa domaćim proizvođačima treba da podstiče i da rukovodi procesom pronalaženja zamene proizvoda koji se uvoze iz Srbije.

Vlada treba da jača sve državne mehanizme da obezbedi striktno poštovanje reciprociteta prema Srbije, kaže se u trećem zaključku koji je na predlog "Samoopredelenja" usvojila Skupština.

Prištinski mediji su javili da su i neki poslanici vladajuće koalicije pogrešno glasali za povratak mera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja rekla je da sada "Kosovo, u suštini, na neki način sprovodi mere reciprociteta".

"Mi na neki način primenjujemo mere reciprociteta, zato što Srbija dozvoljava da naši proizvodi uđu na njihovu teritoriju, dok mi takođe omogućavamo da njihova roba uđe na Kosovo", kazala je Kusari Ljilja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.