Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 11:46

Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih spomenika

Ministri kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslali su pismo izvršnom predsedniku organizacije "Evropa nostra", protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi. Oni zahtevaju uklanjanje manastira sa tog spiska.
U pismu, koje prenose prištinski mediji, navodi se da je odluka "neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i da je pod političkim uticajem".
Gervala i Ćeku tvrde da na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << procene lokalnih i međunarodnih institucija za sprovođenje zakona i bezbednosti, "pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugrožene", i pozivaju predstavnike  "Evropa nostre" na "principijelnu saradnju usmerenu na najefikasniju zaštitu kulturne baštine".
"Protivimo se instrumentalizaciji kulturnog nasleđa u političke svrhe", naveli su Gervala i Ćeku, pozivajući predsednika te organizacije da poseti Kosovo što je pre moguće.
"Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati preispitivanjem vaše liste i uklanjanjem manastira Dečani", navodi se u pismu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Priština potvrdila da su Dečani ugroženi"

Izvor: B92, 18.Maj.2021

Priština -- Ministri kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku protive se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi...Ministri su poslali su pismo izvršnom predsedniku "Europa Nostre" i zahtevaju da se manastir ukloni sa tog spiska..U pismu, koje prenose...

Nastavak na B92...

"Evropa nostra" za RTS o "slučaju Visoki Dečani": Odgovor Prištini kad dobijemo pismo

Izvor: RTS, 18.Maj.2021

Iz organizacije "Evropa nostra" za RTS kažu da će na pismo, koje su toj organizaciji uputili kosovski ministri tražeći da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, odgovoriti kada ga budu dobili. Za sada su, kako objašnjavaju, o sadržini pisma obavešteni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.