Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 19:20

"Evropa nostra" za RTS o "slučaju Visoki Dečani": Odgovor Prištini kad dobijemo pismo

Iz organizacije "Evropa nostra" za RTS kažu da će na pismo, koje su toj organizaciji uputili kosovski ministri tražeći da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, odgovoriti kada ga budu dobili. Za sada su, kako objašnjavaju, o sadržini pisma obavešteni samo iz medija.
"Evropa nostra" je odgovorila na upit RTS-a da prokomentarišu pismo ministara kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku koje su poslali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvršnom predsedniku te organizacije, protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi.

Iz organizacije "Evropa nostra" rečeno je da su danas putem medija obavešteni o sadržaju pisma od 17. maja koje su dva kosovska ministra uputila toj organizaciji i dodaju da će odgovor biti poslat kada budu primili njihovo pismo.
"Kao što je već naznačeno predsednici Osmani i premijeru Kurtiju, u dva pisma koja su im upućena 6. aprila 2021. godine, odnosno 19. aprila 2021. godine, delegacija sastavljena od stručnjaka iz 'Evropa nostre' i našeg evropskog partnera, Instituta investicione banke, planira da poseti Kosovo čim epidemiološka situacija to omogući", navodi se u dopisu organizacije.
U međuvremenu, kako dodaju, u pismu od 19. aprila već su tražili sastanak sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem (ili sa njihovim predstavnicima) i još uvek čekaju njihov odgovor.
Pismo kosovskih ministara danas je prokomentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da ne zna koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani i poručio da manastir pripada srspkoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku države.
 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovor "Evropa nostre": Pismo nismo dobili

Izvor: B92, 19.Maj.2021, 07:56

Iz organizacije "Evropa nostra" kažu da još nisu dobili pismo da se Visoki Dečani uklone sa spiska najugroženijih spomenika.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.