Priština, poseban zakon za Trepču

Izvor: RTS, 19.Jan.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, poseban zakon za "Trepču"

Skupština Kosova večeras je usvojila predlog izmena zakona o preduzećima od posebnog značaja, koji ne zadire u vlasništvo nad rudarskim kombinatom "Trepča", već rok za uređivanje potraživanja u visini od 1,4 mlijarde evra odlaže za dve godine.
Predlog izmene zakona usvojen je konačno posle drugog čitanja sa 76 glasa "za", dok su tri poslanika bila uzdržana. Predlog su podržali predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicije Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova, Liste Srpske, grupe Šest plus i drugi predstavnici manjina, prenosi Beta.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga bi trebalo u narednim danima da potpiše taj predlog zakona, kako 2. februara ne bi postala pravosnažna odluka Vrhovnog suda Kosova kojom je dat rok za uređivanje potraživanja u visini od 1,4 mlijarde evra ili nastupa likvidacija "Trepče".
Sednicu su posle utvrđivanja dnevnog reda napustili predstavnici opozicionih partija, koji nisu podržali da se na dnevni red vanredne sednice Skupštine postavi pitanje izmena zakona o preduzećima od posebnog značaja za Kosovo već su tražili raspravu o Zakonu o "Trepči".
U uvodnim napomenama premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da hitno razmatranje zakona o izmenama zakona o preduzećima od posebnog značaja ima za cilj da predupredi likvidaciju "Trepče".
"Cilj ovih izmena je da Trepča funkcioniše normalno i da se posebnim zakonom pripremi strategija rada Trepče. Ovim zakonom predupređujemo donošenje odluke o likvidaciji Trepče odlukama posebnog odeljenja Vrhovnog suda Kosova", rekao je Mustafa.
Prema njegovim rečima, posebno odeljenje Vrhovnog suda Kosova ostavilo je rok do 2. februara da se usvoji plan o reorganizaciji Trepče i ako se do tog vremena to ne ostvari, nastupiće likvidacija. "Ovim zakonom to predupređujemo", rekao je Mustafa.
Prethodno je kosovska vlada odlučila da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima, koje je danas trebalo da razmatra kosovska skupština, i da donese poseban zakon o Kombinatu "Trepča".
Kosovska vlada je saopštila da su izmene Zakona o javnim preduzećima povučene zbog činjenice da u njima nisu precizno definisani rokovi obaveza koje Kombinat "Trepča" ima prema kreditorima, prenosi Beta.
Na sednici kosovske vlade je odlučeno da se izradi poseban zakon o Trepči, u kojem bi bila precizirana sva pitanja bitna za tu firmu koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih činilaca Kosova.
Radnici "Trepče" sa severa Kosova održali su danas proteste u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić zbog namere kosovske vlade da tu kompaniju pretvori u javno preduzeće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština usvojila zakon kojim je otvoren put za reorganizaciju Trepče

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jan.2015

Skupština Kosova je u ponedeljak uveče po hitnoj proceduri usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona oreorganizaciji pojedinih preduzeća i njihove imovine, a kako bi se otvorio put za reorganizaciju Trepče. Sednicu je bojkotovala opozicija, pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova...Zakon...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Priština se povukla u slučaju Trepča

Izvor: Press, 19.Jan.2015

Skupština Kosova neće danas raspravljati o slučaju Trepča, pošto je taj kombinat izuzet u poslednji čas iz predloga zakona o javnim preuzećima, kojim je Priština nameravala da preuzme Trepču. . Kosovski premijer Isa...

Nastavak na Press...

Srbija zadržala Trepču

Izvor: Kurir, 20.Jan.2015, 07:02

Posle pritisaka srpske vlade i međunarodne zajednice, vlada Kosova povukla odluku i najavila donošenje posebnog zakona o rudarskom kombinatu..BEOGRAD - Diplomatska ofanziva Vlade Srbije rezultirala je jučerašnjom odlukom vlade Kosova da iz skupštinske procedure povuče izmene zakona o javnim preduzećima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.