Priština odbila preporuku: Nemamo nameru da uklonimo grb

Izvor: B92, 05.Maj.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština odbila preporuku: "Nemamo nameru da uklonimo grb"

Brisel -- Pored upozorenja da uklone statusne simbole tzv. Republike Kosovo sa manifestacije Dan otvorenih vrata EU, predstavnici Kosova su to odbili.

Suprotno odluci Odeljenja za proširenje Evropskog komiteta regiona o uklanjaju državnih simbola tzv. Kosova sa festivala Evropa i drugih manifestacija, kosovski predstavnici su na Danu otvorenih varata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU u Briselu ponovo istakli svoj grb.

Usledila je nova intervencija Srbije, a na kosovskom štandu za Tanjug kažu da “nemaju nameru“ da “uklone ili prekriju“ sporne simbole kako im je naloženo iz Komiteta regiona.

Iako su odlukom Evropskog komiteta regiona, a na zahtev Misije Republike Srbije pri EU, panoi sa državnim obležejima tzv. Republike Kosovo bili uklonjeni juče sa festivala “Ponosan na moj region i njegovu kulturu“, oni su danas ponovo postavljeni na kosovskom štandu u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata EU.

Posle nove intervencije Srbije u kojoj je ponovljeno očekivanje da EU i njene institucije poštuju statusnu neutralnost kada je Kosovo i Metohija u pitanju iz Komiteta je naloženo da se sporni panoi “uklone ili prekriju“.

Kosovski predstavnici su se samoinicijativno oglušili o ovaj zahtev organizatora.

Ovim povodom je na razgovor sa predstavnicima Evropskog komiteta regiona, u čijim prostorijama su postavljeni štandovi evropskih regiona, pozvan i ambasador tzv. Republike Kosovo u Belgiji.

Incident oko isticanja statusnih simbola Kosova obeližio je predstavljanje regiona sa Zapadnog Balkna koji su ove godine prvi put bili pozvani da učestvuju u tradicionalnoj manifestaciji Dan otvorenih vrata EU.

Pored spornog štanda Kosova na Danu otvorenih vrata EU u Komitetu regiona predstavili su se Vojvodina, Republika Srpska, kanton Brčko, kao i regioni iz zemlja članica EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.