Priština: Vladajuće stranke postigle dogovor o dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2018, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Vladajuće stranke postigle dogovor o dijalogu

Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom i izradile rezoluciju u kojoj su napisale da kosovski parlament može da donese odluku o teritoriji.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali su da kosovski parlament može, takođe, da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Beogradom, čime, kako se navodi, rezolucija zvanično otvara mogućnost da neko postigne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saglasnost o teritoriji i procesuira je u parlamentu.

"Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja", piše u klauzuli 6.

List navodi da se predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sastao u subotu sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.

Opozicione stranke nisu uspele u tome da se odobri rezolucija kojom bi sprečile predsednika da razgovara o granicama.

Kako se navodi, kosovska vlada je uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem u kome se, između ostalog nalaze Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na svom Fejsbuku da je inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu Beograda i Prištine "otvorila put za jačanje procesa dijaloga u cilju postizanja međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda".

"Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vreme ističe, rezolucija čeka da se što pre odobri", napisao je Pacoli.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladajuće stranke postigle dogovor o dijalogu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2018

Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom i izradile rezoluciju u kojoj su napisale da kosovski parlament može da donese odluku o teritoriji...Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.