Izvor: RTS, 12.Dec.2022, 00:57

Prioriteti SKONUS-a nastava i studentski standard

Osmi saziv Studentske konferencije univerziteta Srbije je prvi saziv koji je konstituisan u skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju. Za predsednika ovog najvišeg studentskog tela izabrana je Margareta Smiljanić, koja će tu funkciju obavljati naredne dve godine. Od brojnih humanitarnih akcija koje organizuju, izdvajaju sakupljanje novogodišnjih paketića za decu Kosova i Metohije.
Prioriteti Studentske konferencije univerziteta Srbije u novom sazivu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće nastava i studentski standard.

"Prethodne godine uspeli smo da obezbedimo nova budžetska mesta za studente koji su na master studijama po afirmativnim merama i prvi put u Srbiji uspeli smo da uvedemo budžetska mesta na strukovnim studijama, takođe na master studijama", kaže Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.
Od urađenog, pre svega izdvajaju Zakon o studentskom organizovanju na koji su čekali 15 godina.
"Implementacija nije toliko laka. U principu, samo ćemo se u ovom mandatu potruditi da se to još temeljnije utvrdi u našu praksu", kaže Rafit Alić, predsednik Studentskog parlamenta Državnog univerziteta u Novom Pazaru. 
"Pokušaćemo da što bolje doprinesemo studentskom standardu i da popravimo sve što smo ove godine propustili i da damo akcenat na najboljim studentima širom Srbije", rekao je Rade Sedlan, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu.
"Mislim da smo napravili veliki korak jer smo počeli malo više da stavljamo studente u centar studiranja", kaže Sara Đapa, predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta Singidunum.
Univerzitet u Beogradu očekuje od studenata proaktivnu ulogu.
"To je prilika da oni sada iskažu svoje ideje, da iskažu svoje vizije, da iskažu svoja očekivanja, o raznim temama. Ja moram da kažem da smo mi do sada imali izuzetnu saradnju sa prethodnim sazivom SKONUS-a, da su studenti pokazali stvarno veliki stepen odgovornosti", kaže prof. Vladan Đokić, predsednik KONUS-a i rektor Univerziteta u Beogradu.
U protekla dva dana aktuelno je pitanje studentskih kredita.
"Onaj nivo studentskih kredita koji je postojao i u prethodnoj godini biće i u 2023. Radi se, pre svega, o tome da smo uspeli da povećamo vrednost i stipendija i kredita, da je budžet praktično usvojen nakon objavljivanja te takozvane preliminarne liste. Dakle, sada je to prolongirano i u tom pogledu studenti nameju razloga da osećaju bilo kakvu bojazan", kaže Branko Ružić, ministar prosvete.
Nadležni najavljuju radove u ustanovama studentskog standarda u Studentskom gradu, Nišu, rekonstrukciju dve kule doma Karaburma.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.