Izvor: RTS, 13.Feb.2023, 20:51

Primena Briselskog sporazuma - šta kaže Beograd, a šta Priština

Beograd je uvek spreman za dijalog sa Prištinom kako bismo sačuvali mir i stabilnost, poručila je premijerka Ana Brnabić. Kao dobru osnovu za nastavak dijaloga Aljbin Kurti vidi evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja za koji kaže da je predstavljen u formi "uzmi ili ostavi". Na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zaključeno da je bezbednosna situacija stabilna i da sve službe bezbednosti rade kako bi otklonile bilo kakav bezbednosni rizik po mir i stabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji i regionu.
Poslanicima u Prištini račune je polagao premijer privremenih institucija Aljbin Kurti. Objašnjava zašto je za njega francusko-nemački, odnosno evropski plan za rešenje kosovskog pitanja prihvatljiv.

"Međunarodni emisari koji su pratili posrednika Lajčaka, odnosno američki, nemački, francuski i italijanski predstavnici, jasno su mi stavili do znanja da je predlog "uzmi ili ostavi" i da se o njemu ne pregovara. Njihov stav je bio da je čitav diplomatski i politički aparat zemalja iz kojih dolaze stavljen u podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama i da ne očekuju 'ne' od Kosova jer bi to značilo da smo odabrali put konfrontacije sa njima", kaže premijer u Prištini Aljbin Kurti.
Na dnevnom redu bilo je i pitanje ZSO. Kurti podseća da postoji šest uslova za njeno formiranje koje je izneo na prethodnoj sednici. Bezuslovno formiranje hitno traži Beograd.
"Ovaj put da se zahvalim našim parnetima jer insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. i kao što smo razgovarali krajem 2022. a to je sledeća stvar mora biti osnivanje ZSO bez obzira na to šta Aljbin Kurti kaže, zna se šta je potpisano i šta mora biti potisano i šta mora biti implementirano", rekla je premijerka Ana Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara u Dubaiju.
U implementaciju Briselskog sporazuma sumnjaju poznavaoci prilika.
"I da je ovo neka vrsta kupovine vremena da bi zadovoljio pažnju i zahteve evropskih i američkih zvaničnika i pokazao se kao konstruktivni akter u dijalogu sa Bogradom. Ukoliko se primeni ZSO ali ona koja je u skladu sa Briselskim sporazumom, onda bi to na terenu dovelo do deeskalacije, omogućilo bi Srbima da ostvaruju prava koja su zagarantovana i otvorilo prostor da Beograd i Priština na zdravijoj osnovi razgovaraju o finalnom sporazumu", kaže Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih nauka.
O situaciji u južnoj pokrajnini razgovaralo se na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.
Zaključak je da uprkos brojnim izazovima i pretnjama po bezbednost zemlje, situacija je stabilna i da nadležne službe rade kako bi otklonile sve rizike po mir.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.