Pretnje i ucene - kako svedoci protiv lidera OVK naprasno menjaju iskaze?

Izvor: B92, 06.Maj.2021, 21:05

Pretnje i ucene - kako svedoci protiv lidera OVK naprasno menjaju iskaze?

Armiji onih kojih su nestali sa liste svedoka protiv zločina lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova priključio se još jedan - Cen Desku.

Cen je bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva.

On je povukao optužbe protiv lidera OVK i bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, i tako potvrdio da se praksa ucenjivanja, potkupljivanja, pa i ubistva onih koji svedoče o zlodelima tokom devedesetih na Kosovu nastavlja, prenosi "Blic".

Desku je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tačija tvrdio da je odgovoran za to što je uhapšen i otet tokom rata, o čemu je govorio na dva mesta, pred UNMIK-om i verifikacionom misijom OEBS-a. Posvedočio je da ga je u oktobru 1998. godine otelo šest osoba i da su ga nelegalno mesec dana držali u selu Sedlar kod Lipljana.

Sada je, međutim, naprasno promenio mišljenje i tvrdi da da Tači nije imao ništa sa tim događajem a da je UNMIK lažirao njegove izjave, prenosi kosovski "Ekonomija onlajn".

"Znam ko nas je zaustavio, poznata su imena tih ljudi. Dvojicu od njih nisam poznavao, ostale jesam. Niko od njih me nije uhapsio. Čak ni Hašim Tači. Proveo sam mesec dana u Sedlaru. UNMIK je lažirao moje izjave", tvrdi sada Desku.

Kosovski mediji otkrivaju da se tokom 2017. godine Desku tri puta sastao sa Tačijem i da su tada "razjasnili neke nesporazume iz rata".

A prištinska "Gazeta insajderi" objavila je istraživanje "Sumnjivo zatvaranje istraga ratnih zločina protiv Hašima Tačija", u kojem se pominju svedočenja Cena Deskua i Jakupa Kastratija koje su dali tužiocima UNMIK-a.

Euleks je, u ovom slučaju, pokrenuo istragu protiv Tačija, ali ga je zatvorio tužilac Rešat Milaku, tvrdeći da su žrtve Cen Desku i Jakup Kastrati povukli svoj iskaz dat UNMIK-u.

Desku nije jedini svedok koji je, na ovaj ili onaj način, skinut sa liste protiv lidera OVK, ali je jedan od retkih koji su u tome uspeli da sačuvaju živu glavu. Najmanje 15 svedoka u slučajevima protiv lidera ili komandatana takozvane OVK ubijeno je od 2001. godine do danas.

Poslednje je ubistvo Fadilja Suljevićija, bivšeg kosovskog policajca, koji je bio na spisku svedoka Specijalnog tužilaštva u Hagu. Njegovo telo prištinska policija pronašla je krajem januara ove godine u brdima iznad jezera Badovac.

Govoreći o poslednjem slučaju, advokat Goran Petronijević u izjavi za "Blic" kaže da prepoznaje "modus operandi" prema kojem zločinci OVK funkcionišu, a to je da se makijavelističkim sredstvima bore i pritiskaju svedoke da odustanu od optužbi.

"To znači da ne biraju sredstva kojim će uticati na svedoke, pritiskaju, ucenjuju, potplaćuju i nažalost ubijaju. Desku je verovatno upozoren u stilu "uzmi ili ostavi", rečeno mu je da će mu ako postupi kako traže uzvratiti na odgovarajući način, ili će ga u suprotnom naterati da postupi kako oni traže. To je metoda koju su usavršili još dok je Ramuš Haradinaj bio u Hagu, i od koje godinama ne odustaju", napominje Petronijević.

On ukazuje da je moguće da će "slučaj Desku" biti povod za "epidemiju odustajanja svedoka" protiv zločinaca OVK.

"Oni su spremni na mnogo više od ucenjivanja i potkupljivanja, to su već pokazali i zato čudi što Tužilaštvo i međunarodna zajednica već godinama potcenjuju sve što se događa, a šefovi OVK sumnjiče za teško krivično delo, ratni zločin", napominje Petronijević.

Desku jeste "zaboravio" Tačija, ali je za optužnicu dovoljno to što je Desku rekao da je bio mesec dana zatočen, smatra advokat i zastupnik žrtava pred sudom u Hagu Aleksandar Olenik.

"Obično žrtve teških krivičnih dela, pogotovo kad prođe puno vremena, promene mišljenje zbog protoka vremena i težine zločina. Ovde je bitno da Desku ne povlači izjavu da je mesec dana bio pritvoren, rekao je da Tači nije bio tu. Ali, kako se Tači i ostali sumnjiče se za zločinaki udruženi poduhvat i komandnu odgovornost, dovoljan je i takav njegov iskaz", napominje za Blic Olenik.

Dodaje da je, s obzirom na to da su mediji objavili da su se pre nekoliko godina sastajali i da politika ima udela, njegova procena da je došlo do dogovora između Deskua i Tačija oko naknade štete.

"Sud daje mogućnost dobrovoljne nadoknade štete, a iz načina na koji Desku povlači izjavu, pretpostavio bih da je došlo do neke naknade štete. Siguran sam i da će biti još promena u svedočenju, praksa je, nažalost, to već pokazala", napominje Olenik.

Ističe i da lideri OVK koji su u Hagu ne sede skrštenih ruku, da pokušavaju da izvrše pritisak na sud i da je zato bitno da ostanu u pritvoru.

"U tom svetlu treba gledati i ove inicijative Hrvatske o davanju garancija za one šefove OVK koji su u Hagu, ali se nadam se da sud neće popustiti pod pritiskom i da će ostati u zatvor", ocenjuje Olenik.

Bivši pripadnici OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, optuženi su u novembru prošle godine za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji i smešteni u pritvor suda za zločine OVK u Sheveningenu. Optužnicom protiv Tačija, Veseljija i Seljimija obuhvaćen je i Jakup Krasnići.

Oni su, kao pripadnici Dreničke grupe OVK, u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Sud je saopštio da su zločini iz optužnice počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na Kosovu i u Albaniji.

Kao ratni zločini, u optužnici su navedeni "nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva“, a kao zločini protiv čovečnosti "zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Sud je naveo da su "žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

"To su bili: Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK", stoji u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.