Preminuo Jordan Ristić

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2023, 15:19

Preminuo Jordan Ristić

Tužne vesti.

Književnik i publicista na KiM Jordan Ristić, preminuo je juče u 82. godini u Beogradu.

Jordan Ristić je rođen 1942. godine u Slovinju kod Lipljana. Osnovnu školu završio u rodnom selu i Donjoj Gušterici, srednju u Prištini.

Srpskohrvatski jezik i južnoslovenske književnosti diplomirao na Filološkom fakultetu u Prištini, magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a takođe je bio direktor izdavačke kuće „Panorama" (1983–1997) i Narodne i univerzitetske biblioteke "Ivo Andrić" u Prištini (1997–2007). Poslen sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine živeo u Beogradu.

Jordan Ristić je objavio je knjige "Putopisna proza Grigorija Božovića" (1994), "Iz kosovske tragične zbilje" (2015), "Kosovske i druge teme" (2017) i "Kosovski duh" (2021).

Takođe, priredio je Sabrana dela Grigorija Božovića u dva toma koja je objavio Zavod za udžbenike iz Beograda (2016), a koja su nagrađena za izdavački poduhvat godine na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, piše RTS.

Kako se navodi, u književnoj periodici i naučnim zbornicima objavio mnoštvo članaka iz kulturne i književne istorije. Jordan Ristić bio je član Udruženja književnika Srbije, potredsednik Udruženja izdavača i knjižara Jugoslavije, član žirija za Vukovu nagradu, i nagradu "Meša Selimović".

Istaknuti kulturni radnik će biti sahranjen danas, 15. decembra, na Novom groblju u Beogradu u 14.30 časova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vremeplov: Preminuo književnik Borislav Mihajlović Mihiz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2023, 02:24

Na današnji dan 1997. preminuo je srpski književnik Borislav Mihajlović Mihiz, pesnik, književni kritičar, dramski pisac. Rođen je u Irigu, završio je Karlovačku gimnaziju i Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je kao asistent u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu, kritičar Nin-a, upravnik Biblioteke...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.