Premijera filma „Enklava“ na godišnjicu pogroma (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 21.Mar.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera filma „Enklava“ na godišnjicu pogroma (VIDEO)

Nakon premijernog prikazavanja u Zvečanu, 17. marta, na godišnjicu velikog pogroma Srba na Kosovu, film “Enklava” Gorana Radovanovića prikazan je i u Nišu, a gledaocima se predstavio i deo ekipe koja je radila na filmu.
Srpska sekcija FIPRESCI- Međunarodna federacija filmskih kritičara već je nagradila film „Enklava“ reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, za prikaz sveta nesigurnosti viđenog očima dece, traume detinjstva i teškoće života na Kosovu i Metohiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Nakon premijere na beogradskom FESTU, 17. marta premijerno je prikazan i u Zvečanu u tri uzastopne projekcije. Datum premijere izabran je namerno, u znak sećanja na žrtve martovoskog pogroma na Kosovu iz 2004. godine.
Glavna tema filma „Enklava“ je život Srba u malim izolovanim zajednicama – enklavama na Kosovu i Metohiji. Ove zajednice su jedine te vrste u Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi očuvali život na ovim teritorijama. Primorani na život bez slobode, ograničenog kretanja, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji egzistiraju u veoma teškim, getoiziranim uslovima. Drama filma počinje kada Nenad, desetogodišnji dečak iz srpske enklave na Kosovu, mora da zađe iza neprijateljskih linija u ratom duboko podeljenom Kosovu da bi sahranio dedu. I tamo nalazi prijatelja. Uloge dece u filmu glume dečaci iz Gračanice i Šrtpca.
Zanimljivo je da je “Enklava“ koprodukcijski film Srbije i Nemačke, s tim što je većinski vlasnik Nemačka koja je uložila više novca u njegovu produkciju. Film će učestvovati na velikom filmskom festivalu u Sijetlu, a biće prikazan i na „Arte“ televizijskom kanalu koji se bavi kulturom. “Enklava” se nalazi i na repertoaru bioskopa “Vilin grad” i prikazuje se u terminima od 20.30 i 22 sata i 30 minuta.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Premijera filma Radoša Bajića "Za kralja i otažbinu"

Izvor: Studio B, 22.Mar.2015, 10:52

Igrani film "Za kralja i otažbinu" reditelja i scenariste Radoša Bajića biće premijerno prikazan u ponedeljak u Sava centru, a nakon toga u bioskopima širom Srbije...Producenti su "Kontrast studios" i RTS, koji su zajedno radili televizijsku seriju "Ravna Gora"...Kako je najavio "Kontrast studios",...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.