Premijer Kosova postavio šest uslova za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom

Izvor: VOA, 02.Feb.2023, 22:26

Premijer Kosova postavio šest uslova za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može razmatrati pod nekoliko uslova, a jedan od njih je da je potrebno da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo. Drugi uslov je, prema njegovim rečima, da Zajednica ne može da bude monoetnička, odnosno, da je potrebno da promeni ime. Istakao je da ne može da ima nikakva izvršna ovlašćenja, da služi isključivo saradnji između opština, na osnovu kosovskog Zakona o lokalnoj samoupravi, izvestio je Radio Slobodna Evropa. Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se od 2011. godine vodi posredstvom Evropske unije. Dok Beograd insistira ne njenom formiranju, Priština tako nešto odbija uz obrazloženje da nisu moguća udruživanja na nacionalnoj osnovi ali i zbog zabrinutosti da bi ona mogla da postane novi entitet poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. "Prava nacionalnih manjina i relevantni mehanizmi zaštite treba da ojačaju princip reciprociteta između dve države, kao i da uzmu u obzir evropske standarde i modele", rekao je on. Četvrti Kurtijev uslov za formiranje Zajednice je da se pre osnivanja ukinu, kako ih ne označio, nelegalne strukture Srbije na severu Kosova i preda nelegalno oružje. "Udruživanje je deo konačnog sporazuma i sprovodiće se tek nakon međusobnog priznanja", peti je uslov kosovskog premijera. On je potom na kraju rekao da predsednik Srbije treba da povuče pisma upućena pet državama članicama EU da ne private zahtev Kosova za članstvo u EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bivši predsednik Samoopredeljenja: Kurti odlučio da formira ZSO

Izvor: Danas, 02.Feb.2023

Bivši predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je večeras da je premijer Kosova Aljbin Kurti odlučio da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i da o tome govore šest uslova koje je Kurti postavio za formiranje ZSO.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.