Pred večerašnju sednicu Saveta bezbednosti, Priština blokirala isporuku novca za srpski narod na KiM

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 09:02

Pred večerašnju sednicu Saveta bezbednosti, Priština blokirala isporuku novca za srpski narod na KiM

Prištinska vlast juče je zabranila da vozilo iz centralne Srbije, koje je prevozilo dinare, uđe na teritoriju Kosova i Metohije.

Prva takva pošiljka nakon 1. februara, kada je stupila na snagu uredba lažne države o proterivanju naše valute, nije propuštena preko administrativnog prelaza Jarinje, pa je novac za plate, penzije, socijalna davanja i druge naknade Srbima, vraćen ka centralnoj Srbiji.

Na ovaj način vlast premijera privremenih prištinskih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aljbina Kurtija i njegova centralna banka u praksi su primenili uredbu kojom je praktično zabranjen dinar na teritorije južne srpske pokrajine, uprkos molbama i zahtevima najjačih zapadnih zemalja da se odluka suspenduje dok se ne reše sve dileme.

Još jedna u nizu jednostranih poteza Prištine stigla je samo dan uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija, zakazane na zahtev Beograda povodom dramatične situacije na Kosovu i Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić govoriće večeras od 21 sat pred SB UN o problemima Srba, izazvanim proterivanjem dinara iz platnog prometa, stalnim napadima prištinskih vlasti na naš narod, što sve zajedno predstavlja etničko čišćenje.

Predsednik će imati priliku da tešku situaciju na terenu ilustruje i poslednjim, jučerašnjim primerom. Naime, vozilo sa dinarima upućeno iz filijale Narodne banke Srbije u Kragujevcu, na administrativni prelaz Jarinje stiglo juče ujutru oko 11 časova, a tu je novac trebalo da preuzme britanska firma "Henderson" kako bi ga prenela do Leposavića. Ovo preduzeće poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca na području pokrajine, sa njom NBS uspešno sarađuje godinama po ustaljenoj proceduri, koja je i ovog puta primenjena. Međutim, nakon višečasovnog zadržavanja, vozilo NBS je vraćeno sa Jarinja bez ikakvog obrazloženja. Kasnije se oglasio portparol carine tzv. Kosova Adriatik Stavljeci i rekao da "kombi Narodne banke Srbije vraćen sa prelaza Jarinje jer nije imao licencu Centralne banke Kosova za prevoz novca".

Predsednik Vučić je istakao juče, povodom vraćanja vozila sa novcem, da je odluka protivzakonita, da predstavlja provokaciju, a da je teška situacija za naš narod, ali da ćemo gledati da rešavamo probleme:

"Novac ćemo ovako ili onako da rešavamo. Čućete o tome i u mom govoru na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Govoriću o nekim kvalifikacijama koje se dešavaju na KiM, a koje će imati pravne konsekvence".

Prema rečima kineskog ambasadora u Srbiji Li Minga, pitanje KiM treba da se reši kroz dijalog, a to rešenje treba da bude u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je istakao da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Republike Srbije moraju u potpunosti da se poštuju.

"Pažljivo smo posmatrali nedavne događaje na Kosovu i zabrinuti smo. Verujemo da svaka jednostrana radnja može da dovede do širenja panike i da dovede do eskalacije tenzija, a to nije ni u čijem interesu, nijedne strane koja učestvuje u ovom sporu, niti u interesu mira u regionu i stabilnosti", rekao je Li, za RTS.

"Nadamo se da će moći da se sprovede Briselski sporazum iz 2013. i osnuje Zajednica srpskih opština."

Predstavnici Srba sa KiM ocenili su da je zaustavljanjem dinara na Jarinju direktno ugrožena egzistencija našeg naroda u pokrajini. Oni ukazuju i da se koriste sve metode zastrašivanja, pa je tako juče na zgradi Opštine Leposavić postavljena tabla s natpisom "Republika Kosovo", a isto je prethodno urađeno i u opštini Zubin Potok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.