Povređeni Srbi o nasilnoj akciji kosovskih specijalaca

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povređeni Srbi o nasilnoj akciji kosovskih specijalaca

Akcija hapšenja policajaca i civila osumnjičenih da su upleteni u organizovani šverc robe još nije okončana, a na severu Kosova i Metohije utvrđuju razmere neprimereneog dejstva specijalnih policijskih snaga u Zubinom Potoku pre dva dana. Uhapšenim civilima u toj akciji pružena je zdravstvena zaštita.
Lekari zbrajaju povrede i utvrđuju njihov stepen među oslobođenim civilima. Najteže stanje je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uhapšenog ruskog državljanina, službenika Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, sa prelomima jagodične kosti, gornje vilice i naprsnute lobanje, koji za sada nije životno ugrožen, a čiji je transport na VMA u Beogradu u toku.

"Čovek iznosi tvrdnju da je prvo udaran glavom o policijski auto, a kasnije šutiran u glavu. To je pokušaj ubistva", navodi Zlatan Elek, lekar.
Specijalne snage policije uhapsile su devet civila na prilazu Zubinom Potoku.
"Pojurili su prema nama kao šakali sa uzvicima – lezi na pod. I u jednom trenutku vidim kako je jedan od njih prvo nokautirao moju ćerku, moju ženu, mog gluvonemog komšijau, a zatim i mene", objašnjava Ivica Milojević.
U kući Arsića u Zubinom Potoku, u trenutku naleta policajaca nije bilo nikoga. To ih međutim, kažu Arsići, nije sprečilo da uđu i naprave premetačinu.
"Napravili su premetačinu i odneli 3.100 evra", navodi Dragomir Arsić.
Srbi najavljuju tužbe
Na magistrali prema Zubinom Potoku još ima tragova dejstva policije. Dva kamiona kojima su Srbi pokušali da spreče nalet specijalaca. Polomljena stakla automobila.
U opštinskoj upravi počeli su da evidentiraju načinjenu štetu.
"Tužićemo ih svim mogućim pravnim, pravosudnim organima, od lokala do Strazbura. Koristićemo sva moguća pravna sredstva, angažovaćemo najbolje advokate, jer prosto je neverovatno da ne uradimo ništa pored toliko maltretiranja i ugrožavanja nas Srba u Zubinom Potoku", navodi Srđan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok.
U dosadašnjoj akciji policijskog inspektorata uhapšeno je 40 osoba.
U pritvoru je zadržana 31 osoba među kojima 12 srpskih, šest albanskih i tri policajca Bošnjaka. Policija je uhapsila i deset albanskih civila. Tužilaštvo ih sve, najviše tereti za organizovano krijumčarenje robe.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.