Povratak Srba temelj obnove Kosova

Izvor: RTS, 17.Mar.2013, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak Srba temelj obnove Kosova

Patrijarh Irinej poručuje da u svim razgovorima o Kosovu i Metohiji Srbija treba kao najvažniji zahtev da postavi povratak Srba na te prostore. Ne vredi nam obnavljanje crkava i manastira, ako nas ne bude tamo, rekao je patrijarh na Akademiji povodom devet godina od pogroma nad Srbima na Kosovu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve partijarh Irinej rekao je da povratak Srba na Kosovo treba da bude jedna od prvih tačaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "razgovora koji se vode danas i sutra" i pozvao sve da budu ujedinjeni u pomaganju kosovskih Srba.

Nekoliko stotina pravoslavnih vernika prisustvovalo je u crkvi Svetog Nikole u Prištini liturgiji i parastosu služenim u čast stradalih tokom martovskog nasilja 2004. Godine.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je nakon službe rekao je da su posledice martovskog nasilja velike i da je ta izvršen zločin nad ranjenim srpskim bićem.

"Pogrom u martu 2004 godine je bio veće zlo od proterivanja Srba 1999. Godine, jer su ranjeno srpsko biće hteli da dotuku", rekao je vladika Teodosije.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je ukazao da u Prištini danas više nema Srba zato što martovski pogrom nije kažnjen.

"Moramo učiniti sve da im pomognemo da opstanu i da budu temelj na kojem će se obnavljati srpsko Kosovo", rekao je partijarh na Akademiji povodom devet godina od pogroma nad Srbima na Kosovu.

Ne vredi nam, upozorio je patrijarh, obnavljanje crkava i manastira, ako nas ne bude tamo.

Patrijarh je istakao da nikada nećemo moći da izgubimo pokrajinu dok je u našim srcima i mislima, nazivajući Kosovo "našim srcem i dušom".

"Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda koji je 2.000 godina čekao Jerusalim i dočekao ga je", naveo je Irinej.

On je ukazao da za nasilje nad Srbima od 17. marta 2004, u kojima je stradao narod i uništene srpske svetinje, niko nije odgovarao.

"Siguran sam da smo mi kojim slučajem tako nešto učinili da bi ceo svet za to znao. Pisale bi se knjige i knjige o tome i pričale priče o tom zlu", dodao je patrijarh.

Akademiju "Zločin bez kazne", koja se održava u Narodnom pozorištu u Beogradu, organizuje Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a među prisutnima je i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh: Postaviti uslov da se vrate Srbi na Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2013

BEOGRAD -..Patrijarh srpski Irinej poručio je danas da u razgovorima koji se vode o Kosovu i Metohiji treba da se postavi naš uslov i zahtev da se vrati veliki broj Srba na te prostore...Patrijarh je, na akademiji posvećenoj devetogodišnjici pogroma, naveo da je u tom poslednjem progonu Srba - sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Patrijarh: Postaviti uslov da se vrate Srbi na Kosovo

Izvor: Press, 17.Mar.2013

Patrijarh je, na akademiji posvećenom pogromu od 17. marta 2004. godine, naveo da je u tom poslednjem progonu Srba - sa Kosova i Metohije proterano više od 240.000 ljudi.. Srpski patrijarh je rekao da je najosnovnije i najbitnije da se obnovi narod na Kosovu i Metohiji, jer nam ne vredi mnogo obnavljanje...

Nastavak na Press...

Patrijah Irinej: Povratak Srba temelj obnove Kosova

Izvor: BKTV News, 17.Mar.2013

Poglavar Srpske pravoslavne crkve partijarh Irinej rekao je da povratak Srba na Kosovo treba da bude jedna od prvih tačaka “razgovora koji se vode danas i sutra” i pozvao sve da budu ujedinjeni u pomaganju kosovskih Srba.. “Moramo učiniti sve da im pomognemo da opstanu i da budu temelj na kojem...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.