Potrebna politička volja za ubrzanje razvestljavanja sudbine nestalih lica

Izvor: Cafe.ba, 16.Okt.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna politička volja za ubrzanje razvestljavanja sudbine nestalih lica

Direktor Odeljenja za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde Kosova, Arsim Gergjaliu je istakao da je Odeljenje za sudsku medicinu dobitnik 1,8 miliona eura iz IPA fondova, što će pomoći u rasvetljavanju sudbine nestalih lica. Prema njegovim rečima za brže rasvetljavanje sudbine nestalih lica potrebna je tačna informacija i sa srpske i sa kosovske strane

PRIŠTINA (AA) - Kancelarija EU na Kosovu zajedno sa Odeljenjem sudske medicine pri Ministarstvu pravde Kosova organizovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je danas u Prištini konferenciju sa stručnjacima za sudsku medicinu iz regiona, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Glavna tema konferencije je bila uloga sudske medicine u rešavanju slučajeva nestalih lica. Direktor Odeljenja za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde Kosova, Arsim Gergjaliu je istakao da je Odeljenje za sudsku medicinu dobitnik 1,8 miliona eura iz IPA fondova, Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije, što će pomoći u rasvetljavanju sudbine nestalih lica. On je napomenuo da na pronalaženju i identifikaciji nestalih lica sa Kosova već deset godina zajedno rade Radne grupe Prištine i Beograda, ali da je obezbeđivanje finasijskih sredstava do sada bio veliki problem.

“Jer je tehnologija skupa. Sudska medicina je kao stručna strana mnogo opširna. Mi smo povezani sa analizama, DNK-a analiza, toksikologija, histopatologija, tako da mi moramo puno investirati u laboratoriju jer rezultati iz tih laboratorija su naš uspeh”, kaže Gergjaliu.

Prema njegovim rečima za brže rasvetljavanje sudbine nestalih lica potrebna je tačna informacija i sa srpske i sa kosovske strane.

“Međutim, nije baš lako raditi sa zemljom sa kojom si ranije bio u ratu i tu je neophodna pomoć iz Evrope i Amerike kako bi se učinilo malo pritiska na srpsku vladu i mislim da je krajnje vreme da se otvore vojne i policijske arhive da bi smo što pre pronašli nestala lica”.

Direktor Odeljenja za sudsku medicinu, međutim, ističe da je što se tiče kosovske strane malo teže doći do informacija zato što Oslobodilačka vojska Kosova nije bila centralizovana.

Doktor Zoran Budimlija forenzičar Međunarodne komisije za nestala lica u Sarajevu ističe da pronalazak grobnica zavisi od lokalnih vlasti. On kaže da ICMP ima dobru saradnju i sa vlastima Bosne i Hercegovine i Kosova, ali da je neophodno uraditi ponovne pojedinačne analize svih slučajeva.

“Na prostoru bivše Jugoslavije je poznato da je mnogo ljudi pronađenih u masovnim grobnicama identifikovano bez korišćenja DNK-a anlize.…Znači ono što je identifikovano i sahranjeno pre nego što su uzeti uzorci za DNK-a analizu, po svim pravilima i kodeksima bi moralo biti reanalizirano”, kaže Budimlija.

Jedan od učesnika Konferencije bio je i Đorđe Alempijević sa Odseka za sudsku medicinu Univerziteta u Beogradu, inače član Komiteta za sprečavanje torture, CPT. Alimpijević, koji je bio član grupe koja je radila na identifikaciji tela albanskih žrtava pronađenih u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda, veruje da se proces rasvetaljavanja sudbine nestalih može ubrzati, ali da to zavisi od volje političara.

“Prava adresa na koju treba vršiti pritisak su političari. Forenzičari, odnosno stručnjaci sudske medicine su dokazali da imaju kapacitete da, uslovno rečeno, izađu na kraj sa postupkom identifikacije i relativno je mali broj ekshumiranih tela do sada nije identifikovan”, kaže Alimpijević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.