Potpisi za decentralizaciju Beograda

Izvor: RTS, 04.Sep.2011, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisi za decentralizaciju Beograda

Počela akcija prikupljanja potpisa za promenu Statuta grada Beograda, kojom URS traži da se iz gradskog budžeta izdvaji pet odsto za finansiranje mesnih zajednica i kvartova. Izborna kampanja biće posvećena ekonomiji, rekao lider URS-a Mlađan Dinkić.

Ujedinjeni regioni Srbije započeli su akciju prikupljanja potpisa za promenu Statuta grada Beograda, zbog sigurnijeg i stabilnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finansiranja mesnih zajednica i kvartova.

Centralna tema naredne izborne kampanje neće biti Kosovo i Metohija, već ekonomska pitanja i poboljšanje standarda gradjana, rekao je Mlađan Dinkić.

"Ovde u Srbiji treba da rešimo pitanje privrede. To su centralni problemi", rekao je lider URS-a, dodajući da je njegovo mišljenje da se u Srbiji potcenjuje sadašnja ekonomska situacija.

Dinkić je naveo da je u julu, prvi put posle 16 meseci, zabeležen negativan bruto-društveni proizvod i da Srbiji preti recesija ukoliko se taj trend nastavi.

URS će izmenama Statuta predložiti da se iz gradskog budžeta za finansiranje mesnih zajednica i kvartova u buduće izdvaja pet odsto, da se ta sredstva njima dele srazmerno broju građana, kao i da građani direktno biraju predsednike mesnih zajednica i kvartova, a ne da ih postavljaju partije i centrale.

Lider URS-a Mlađan Dinkić i predsednik beogradskog odbora te stranke Miroslav Čučković veruju da će za te predloge dobiti podršku Beograđana.

Dinkić je naveo da je ta akcija jedna u nizu radi decentralizije zemlje, bez koje nema razvoja demokratije.

Podsećajući da su na predlog te stranke nedavno usvojene izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje će konkretno Beogradu doneti 12 milijardi dinara više u budžetu za narednu godinu, Dinkić je rekao da bi taj novac trebalo preraspodeliti mesnim zajednicama i kvartovima, a eventualno i siromašnim opštinama.

"Građani se zbog centralističkog sistema ništa ne pitaju. Imamo centralizovan sistem i zato decentralizacija mora da se pojača i da se nastavi, kako bi se građani pitali", rekao je Dinkić, dodajući da je URS sa ovom akcijom krenula iz Beograda koji je, kako je naveo, takođe centralizovan.

Dinkić kaže da će se URS boriti da glas građana više vredi i da građani uzmu stvari u svoje ruke.

Za izmene Statuta grada Beograda potrebno je 30.000 potpisa građana, a prema najavama iz URS-a, akcija prikupljanja potpisa trajaće dokle je potrebno da bi se oni i sakupili, a kako bi do kraja godine došlo do izmena Statuta Beograda.

URS je u akciji prikupljanja potpisa za izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje su usvojene nedavno, za nekoliko meseci prikupila više od 500.000 potpisa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Mlađan Dinkić,   Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.