Postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova

Izvor: Southeast European Times, 25.Feb.2012, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova

Nakon maratonskih pregovora u Briselu, Beograd i Priština su postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, što bi moglo da dovede do daljeg napretka u evropskoj integraciji obe strane.

25/02/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 25.2.2012.

Sporazum Srbije i Kosova, uz posredovanje EU -- postignut posle trodnevnih pregovora -- daje novi status Prištini u međunarodnoj zajednici, a mogao bi i utrti put pridruživanju Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU.

I komesar EU za proširenje Štefan File i visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton pozdravili su sporazum kao „veliki korak napred“. Ešton ga je opisala kao „posebno dobrodošao“ u svetlu predstojeće rasprave o tome da li će Srbiji biti ponuđen zvanični status kandidata.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je u svom saopštenju navela: „Takođe se nadamo da će ovi sporazumi otvoriti vrata kandidaturi Srbije za EU. Napredak Srbije ka evropskoj integraciji je dobar za Srbiju, dobar za Kosovo i dobar za budućnost celokupnog regiona".

Ona je, međutim, počela saopštenje ističući: „Ovo je važan korak za Kosovo. Ovi sporazumi su u skladu sa nezavisnošću Kosova, njegovim teritorijalnim integritetom i suverenitetom i pomeraju Kosovo ka punoj evropskoj integraciji, što Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju. Kosovo će sada na regionalnim forumima sedeti za stolom kao ravnopravan partner, predstavljajući sebe i govoreći u svoje ime“.

Sporazum je postignut u petak (24. februara), tokom devete pregovaračke sesije Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju Kosova i zajedničkom upravljanju granicom.

Kamen spoticanja bilo je pitanje pod kojim imenom će se Kosovo pojavljivati na regionalnim sastancima. Srbija je odbila da prizna nezavisnost koju je Kosovo proglasilo u februaru 2008. godine, iako više od 80 zemalja, uključujući 22 od 27 zemalja članica EU, priznaje Kosovo. Bilateralni spor zaustavio je pridruživanje Srbije EU.

Srbija je rekla da i dalje ima odgovornost za sever Kosova, gde većinu stanovnika čine Srbi, koji su na referendumu ranije ovog meseca velikom većinom glasali za ignorisanje kosovskih državnih institucija.

Prema postignutom rešenju, Kosovo će umesto dosadašnjeg naziva Kosovo-UNMIK biti predstavljeno kao Kosovo*. U fusnoti će pisati: „Ova oznaka ne prejudicira poziciju i status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Mišljenjem MSP o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova“.

I Beograd i Priština, koja se borila za pominjanje Deklaracije o nezavisnosti Kosova u fusnoti, proglasili su pobedu posle sastanka. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da, posle ovog sporazuma, Kosovo neće biti predstavljano kao nezavisna država na regionalnim forumima.

„Sa ovim dogovorom politika ‘i Evropa i Kosovo’ koju vodim i koja je dobila podršku građana Srbije prošla je svoj istorijski test, dokazujući time da je to jedini realan pristup koji donosi rezultate. Ta politika osigurava Srbiji evropsku budućnost i čuva naše nacionalne interese, ali takođe pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Tadić u saopštenju za javnost.

Lideri EU mogli bi već sledeće nedelje da donesu odluku da daju Srbiji zvanični status kandidata za članstvo.

„Sretni smo da je jedan od velikih problema uklonjen“, izjavio je glavni pregovarač Srbije Borko Stefanović. „Ov o... takođe omogućava Srbiji da ponosno stane pred Evropsku uniju sa potpuno ostvarenom listom.“

Međutim, bivši premijer Vojislav Koštunica, lider opozicione Demokratske stranke Srbije, izjavio je da je Srbija „ponižena“ u razgovorima. „Separatisti će na regionalnim okupljanjima biti predstavljani fusnotom, koja, pored Rezolucije 1244 UN takođe pominje mišljenje Međunarodnog suda pravde, prema kojem nezavisnost Kosova nije kršenje međunarodnog prava“, rekao je Koštunica.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, izjavio je za SETimes da je sporazum iz Brisela kompromis, koji je „možda težak za Beograd, ali će omogućiti zemlji dalju evropsku integraciju“.

„Možda je teško praviti kompromis u pogledu tako važnih pitanja, ali sporazum iz Brisela sprečio je međunarodnu izolaciju Srbije“, rekao je Simić.

On je dodao da je Srbija sada „na ivici da postane kandidat za članstvo u EU“, što će biti vrlo važno za vladajuću koaliciju koju vodi Tadić, uoči predstojećih izbora.

Aleksandar Mitić, direktor projekta Kosovski kompromis, slaže se sa tim, ali kaže da je sporazum štetan za Srbiju i kosovske Srbe. „Mislim da je ovaj sporazum ozbiljan korak ka priznanju nezavisnosti Kosova. Albancima ne treba da je žao, jer oni u suštini ne gube bilo šta takvom formulacijom u fusnoti, a dobijaju ulaznicu za veću međunarodnu vidljivost“, rekao je Mitić za SETimes.

Sporazum nije naišao na odobravanje ni kod predstavnika Srba sa severa Kosova. Gradonačelnik Mitrovice Krstimir Pantić rekao je da su dogovori „štetni i neustavni“, te da su Srbi na severu „uznemireni“ zbog njihovog potpisivanja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.