Poseban plan obezbeđenja izbora na KiM, više od 650 policajaca

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseban plan obezbeđenja izbora na KiM, više od 650 policajaca

Policija Kosova je saopštila da je sačinila poseban operativni plan koji će omogućiti nesmetano i bezbedno odvijanje parlamentarnih izbora na Kosovu u nedelju.

Predviđa se policijska akcija u četiri faze - tokom predizbornog perioda, tokom izborne kampanje, na dana izbora i posle njih, kada se predviđa "transport osetljivog (glasačkog) materijala pod okriljem Policije Kosova", kaže se u saopštenju.

Uz angažovanje "dovoljnog broja policajaca različitog profila" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz "različitih jedinica", Kosovska policija je imenovala policijske koordinatore s Centralnom izbornom komisijom i drugim institucijama u izbornom procesu.

U saopštenju se ukazuje da će "u tesnoj koordinaciji i saradnji s Državnim tužilaštvom Policija Kosova preduzeti mere za pokretanje i krivično gonjenje bilo kojeg dela protiv prava glasa" i preduzimaće radnje protiv "svakog ko krši zakone koji regulišu ili sankcionišu nezakonito sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora".

Policija Kosova je pozvala građane da sarađuju i da eventualne nezakonitosti prijave na telefone 192 i 038 550 999 ili u policijskoj stanici.

Biće angažovano više od 650 policajaca, izjavio je Regionalni portparol kosovske policije Branislav Radović.

On je za radio Kontakt plus rekao da će na severu Kosova u nedelju biti rasporedjeno oko 470 policajaca, dok će kao ispomoć iz Prištine biti angažovano još oko 200 policijskih službenika. Prema policijskim procenama, na dan održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na severu KiM se ne očekuju incidenti, ali je bezbednosna situacija označena srednjim procentom rizika, prenosi Kosovo onlajn.

Tog dana, radno vreme policajaca biće 12 sati.

"Ne očekuju se nekakvi incidenti, iako je, vezano za bezbednosnu situaciju procenjeno iz naše regionalne direkcije, kao i iz Prištine, da je reč o srednjem procentu rizika, što znaci da se ne radi o nekom problematičnom bezbednosnom procentu", rekao je ranije za Kontakt plus Radović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.