Portparol KFOR-a potvrdio zaplenu robe na administrativnoj liniji, nema veze sa taksama

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Nov.2018, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portparol KFOR-a potvrdio zaplenu robe na administrativnoj liniji, 'nema veze sa taksama'

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso potvrdio je da su njihove jedinice zaustavile sinoć, prema njegovim rečima, kamion na ilegalnom prelazu duž administrativne linije u opštini Zubin Potok i pozvale Kosovsku policiju, ali da to nema veze sa uvođenjem uvoznih tarifa na srpsku robu od 100 odsto.

On je za portal KosSev (košev.info) rekao su vojnici KFOR-a postupali na osnovu svojih ovlašćenja, koja su precizirana Vojno-tehničkim sporazumom, po kom oni patroliraju pograničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oblašću u kojoj se nalaze "ilegalni prelazi", a koju kosovska policija nema pravo da kontroliše.

Graso je izjavio da KFOR ne proverava robu koju vozila prevoze, da se KFOR "time ne bavi" i da su samo odgovorni za bezbednost u tom delu.

"Naš zadatak nije konkretno da zaustavljamo šverc, već da brinemo o opštoj bezbednosti u području. Bio je mrak, vozilo se nalazilo na ilegalnom prelazu sa kosovske strane administrativne linije za koju smo mi odgovorni. Vojnici su patrolirali i procenili da je potrebno da se ovaj kamion zaustavi. Mi ne kontrolišemo robu i dokumentaciju za nju i to nije naš posao. Tada kontaktiramo policiju", naveo je Graso u izjavi za KosSev.

Nije mogao da potvrdi da li je kamion dolazio iz pravca centralne Srbije "pretpostavlja da jeste".

Kosovska policija je u toku dana saopštila da je KFOR zaustavio juče kamion sa srpskim registarskim oznakama u Zubinom Potoku.

Različitu robu, kako se navodi u izveštaju policije, prevozila su dva lica srpske nacionalnosti, a odlukom tužioca vozilo i sva roba u njemu poslati su na carinski terminal.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas za TV Prva da su se jedinice KFOR-a "uključile" u pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i da su danas oduzele robu koja je distribuirana stanovništvu na severu Kosova.

Prištinske vlasti uvele su ovog meseca carinske dažbine na neke od srpskih i bosanskohercegovačkih proizvoda, prvo oda 10, a potom i od 100 odsto.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zaustavili smo kamion, pretpostavljam da je iz Srbije"

Izvor: B92, 30.Nov.2018

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso potvrdio je da su njihove jedinice zaustavile kamion na ilegalnom prelazu duž administrativne linije u opštini Zubin Potok...On je istakao i da je upućen poziv kosovskoj policiji, ali da to nema veze sa uvođenjem uvoznih tarifa na srpsku robu od 100 odsto...Graso...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.