Porodice raseljenih lica dobijaju sredstva za sopstveni biznis (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 14.Avg.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice raseljenih lica dobijaju sredstva za sopstveni biznis (VIDEO)

Grad Niš potpisao je 11 ugovora sa interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije. Time je započeta realizacija projekta Ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje izbeglih i raseljenih. Sredstva od 2,4 miliona dinara dao je Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, a Grad Niš je obezbedio 10 odsto od tih dobijenih sredstava, što je dovoljno da 11 porodica otpočne svoj posao.
I ove godine stize konkretna pomoć izbeglim i raseljenim licima u Nišu. 2013. za njihove potrebe je iz gradskog budžeta bilo izdvojeno sedam miliona dinara, a ove godine ta suma može biti oko 20 miliona. Od toga, deo sredstava, odnosno po 150 hiljada dinara bez PDV-a , opredeljeno je za 11 interno raseljenih lica kako bi pokrenuli sopstveni biznis.
U Nišu trenutno živi 97 osoba sa statusom izbeglog lica, uglavom iz Bosne, Hrvatske i Slovenije. Sa Kosova i Metohije na području našeg grada živi 23.000 lica, a oko dve hiljade njih dobilo je srpsko državljanstvo. Iz Komeserijata za izbeglice i migracije u Nišu najavljuju da je u okviru Lokalnog akcionog plana previđeno i da se do 2017. reši stambeno pitanje za najmanje 80 izbegličkih i porodica interno raseljenih lica .
Podsetimo, u ratnim godinama Srbija je bila utočište za 618.000 izbeglica, a danas ih je u našoj zemlji registrovano oko 45 hiljada. Zbog toga je iz republičkog budžeta sa 4,7 miliona dinara podržano 26 programa organizacija civilnog društva.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Raseljenim licima dva miliona dinara

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Avg.2014, 12:23

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić potpisao je danas sa 11 interno raseljenih lica ugovore o pomoći za njihovo ekonomsko osnaživanje.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.