Političari iz BiH o odluci Prištine da poveća takse

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari iz BiH o odluci Prištine da poveća takse

Uvođenjem stopostotnih taksi Bosni i Hercegovini i Srbiji, Kosovo ruši Cefta sporazum, ocenjuju političari u BiH i navode da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.
Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da odluka Kosova da uvede takse od 100 odsto na proizvode iz BiH bezobrazna, potpuno besmislena i revanšistička, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te da je rezultat neuspeha Kosova da uđe u Interpol.

Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.
"Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna", mišljenja je Crnadak.
BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno, kako smo to godinama radili, odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama", kazao je Crnadak za sarajevski portal Kliks.
"Reč je o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete carinu od deset posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je s druge strane neko s kim ne želite da sarađujete", smatra ministar.
Na pitanje koji će biti naredni koraci BiH i da li se mogu očekivati kontramere, Crnadak ističe da će lično staviti ovo pitanje kao tačku dnevnog reda na sastanku ministara spoljnih poslova regiona u Crnoj Gori, 29. novembra.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio da Kosovo ovom odlukom definitivno ruši Cefta sporazum. 
Šarović je za portal Kliks rekao da će se, posle sutrašnje sednice Saveta ministara BiH, izjasniti detaljnije u vezi sa taksama koje je Kosovo uvelo BiH kao svojevrsnu odmazdu, jer je delegacija BiH, prevođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala protiv prijema Kosova u Interpol.  
Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je današnja odluka Prištine pogrešna i da ruši postulate, cilj i namenu zbog koje je osnovana Cefta.
"Ako je to bio odgovor zbog rezultata glasanja za članstvo u Interpolu, mislim da je Kosovo odabralo pogrešnu metodu i način i poslalo pogrešnu poruku", kazao je Zvizdić. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnadak: Revanšistička odluka Kosova

Izvor: Danas, 21.Nov.2018

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je za Klix.ba da je odluka Kosova da uvede carine od 100 odsto na proizvode iz BiH potpuno besmislena i revanšistička i da je rezultat neuspešnog pokušaja Kosova da uđe u Interpol. Članak Crnadak: Revanšistička odluka Kosova se...

Nastavak na Danas...

Priština: Od uvođenja taksi vraćeno 20 kamiona

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018, 17:06

Carina Kosova je od uvođenja taksi od 100 odsto vratila 20 kamiona sa robom iz Srbije i iz BiH, saopštio je portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci...On je rekao da je odluka vlade o uvođenju takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH počela da se u potpunosti primenjuje od juče i da je od juče...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.