Počinje Sabor SPC: Sutra bogosluženje na Vračaru, pa radni deo, Kosovo redovna tema

Izvor: Beta, 13.Maj.2023, 12:38

Počinje Sabor SPC: Sutra bogosluženje na Vračaru, pa radni deo, Kosovo redovna tema

Zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), njenog najvažnijeg tela, počinje sutra bogosluženjem u beogradskom hramu Svetog Save, patrijarh Porfirije će sa vladikama, iz zemlje i inostranstva, služiti liturgiju i Priziv Svetog Duha.Dan kasnije, počinje radni deo u kripti hrama na Vračaru.U kratkoj zvaničnoj najavi ne pominju se teme, sem podnošenja izveštaja eparhija i crkvenih tela, ali Kosovo je to redovno, pa se tako i sada očekuje. Praksa je da se zaseda iza zatvorenih vrata.Patrijarh Porfirije poručio je, u Uskršnoj poslanici, da je za Crkvu "neprihvatljivo otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno de fakto ili de jure", formulacijom koju koristi i vlast.U toj poslanici Crkva se usmerila na "takozvani rodno osetljivi jezik" izazvavši brojna reagovanja. To je sklonilo u stranu očekivanja dela javnosti da se patrijarh konkretnije i glasnije izjasni o Kosovu.Crkva se direktno pominje u "francusko - nemačkom" planu o Kosovu. Kaže se da će "strane formalizovati status SPC na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa evropskim modelima".Neizvesnost da li će SPC reagovati i kako, trajaće najviše par sedmica koliko i zasedanje Sabora, na čijem kraju se objavljuje saopštenje. Ukoliko se odmakne od uopštene formulacije i konkretno ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Sveti Sava

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Počinje Sabor SPC: Sutra bogosluženje na Vračaru, pa radni deo, Kosovo redovno tema

Izvor: Danas, 13.Maj.2023

Zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), njenog najvažnijeg tela, počinje sutra bogosluženjem u beogradskom hramu Svetog Save, patrijarh Porfitije će sa vladikama, iz zemlje i inostranstva, služiti liturgiju i Priziv Svetog Duha.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.