Počeo prvi susret srpskih i kosovskih privrednika

Izvor: Studio B, 09.Maj.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo prvi susret srpskih i kosovskih privrednika

Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), u Gračanici, gde su poručili da grade mostove saradnje.

Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), u Gračanici, gde su poručili da grade mostove saradnje.

Biznis forum su, u prisustvu ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << privrede Srbije Željka Sertića, otvorili predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Grdželiju je poručio da privrednici ovako grade mostove saradnje i da se skup baš održava na Dan Evrope. „Budćnost ove regije je u ekonomskoj saradnji, samo orijetacija prema zajedničkim interesima može dovesti do razvoja ovog regiona", istakao je on, dodajući da privrednici tako doprinose briselskom dijalogu srpskih i kosovskih predstavnika.

Prema njegovim rečima, možemo dostići socijalni mir i poboljšati naš ugled poslovnom saradnju, s obzirom da biznis nalazi svoje kanale i prodire u sve pore društva.

On je kazao da bi srpske i kosovske firme mogle zajedno da nastupe i na treća tražišta.

„Poklonimo Balkanu budućost preko ekonomske saradnje i tako što ćemo pružiti ruku jedni drugima", poručio je Grdžaliju i izrazio očekivanje da će danas biti potpisani novi ugovori.

Čadež je poručio da ovaj region treba da bude prepoznatljiv po ekonomskoj saradnji, a ne po sukobima, čemu svakako doprinose ovakvi skupovi.

„Pokušavamo da nađemo rešenja za svakodnevne probleme sa kojima se prvirednici suočavaju. Želimo da kažemo da je svaki kontakt veliki plus za obe ekonomije i čitav region", istakao je Čadež.

On je kazao nema smisla da ne zarađumo zajedno i ne otvaramo zajedno nova radna mesta, kao ida ovaj region ima 30 miliona potrošača i da zajedno treba da budemo spremni za evropsko tržište od 500 miliona potrošača.

Čadež je dodao da nam je zato potrebna stabilnost i razuman politički okvir, kao i da principi i običaji u poslovnom svetu mogu mnogo da pomognu u osnosima političke normalizacije.

Biznis je, kako je rekao, polje života u kojem ne mora jedna strana nešto da izgubi da bi druga dobila već je obostrano i taj princip bi trebalo primeniti i u drugim oblasti.

Na skupu je rečeno da kompanije, čiji predstavnici prisustvuju, godišnje zajedno imaju veći obrt od 10 milijardi evra godišnje.

Na skupu učestvuju i predstavnici Viktoria grupe, „Asseco See", Imleka, Bambija, Knjaz Miloša, Zlatiborca, Rudnap grupe, firme Napred, Hemofarm, Energorpojekt Hidroinženjering i Energoprojekt Energodate, Trajal korporacije, kompanije Tigar, Farmalogist, Rauh Srbije, Ekstra - Pet, Simpo, „Yumis", „Sirogojno company", IM Matijević, „Braća Ružić, Megal, „Saba Belča", „Malina Impex", „Bici-Comerce".

U razgovorima su učestvovali i privrednici iz kompanija Elkos, Albakos, „Devolli Corporation", „Viva Fresh", Galanteria, „Excluzive - Maxi", „Kosmonte Foods", „Mabco Constructions" i drugih firmi iz svih privrednih grana.

Susret je prilika da privrednici uspostave direktne kontakte, razgovaraju o unapređenju poslovne saradnje i jačanju ekonomskih veza u ovom delu regiona, kao da iznesu predloge za dalje unapređenje privrednog ambijenta i rešavanje problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Kako kažu, utoliko pre što poslovno povezivanje vodi ukupnoj normalizaciji i jačanju regionalne saradnje i što, kako iskustvo pokazuje, privrednici mnogo lakše i brže uklanjaju barijere od političara.

Organizatori skupa su ovaj događaj upriličili svesni da nijedan proces, uključujući i evropske integracije, neće imati pravi smisao ako svi zajedno i svako pojedinačno u ovom regionu ekonomski ne ojača, ne razvija se, ne postane konkurentniji i ne privuče više investicija.

Te komore već dve godine održavaju redovne mesečne sastanke pod pokroviteljstvom Evrokomore.

 

PKS će imati stalnog predstavnika na Kosovu

 

Čadež i Grdžaliju potpisali su danas aneks Memoranduma o razumevanju dve komore, koji previđa razmenu predstavnika tih poslovnih asocijacija.

Predstavnik PKS na Kosovu biće Đorđe Lakušić, koji će sedeti pri našoj kancelariji oficira za vezu pri Unmiku.

Prema podacima PKS, ukupan promet robe sa KiM u periodu januar - mart 2015. iznosio je 90,4 miliona dolara, što je za 12,6 odsto manje u odnosu na isti period 2014. godine.

Isporuke iz Srbije iznosile su 86,4 miliona dolara i bile su manje za 13,8 odsto u odnosu na isti period lane.

Nabavke sa KiM iznosile su četiri miliona dolara i bile su veće za 17,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U razmeni je ostvaren suficit od 82,4 miliona dolara.

Glavna tržišta za KiM su Makedonija, Srbija, Nemačka i Turska, a robni promet je uglavnom jedini oblik ekonomske saradnje izmedju Srbije i KiM, koji ima rastući trend.

Medjutim, ne beleži se sav promet roba već ima i neregistrovanih proizvoda odnosno sivih tokova razmene.

Posmatrano trgovinski, KiM se nalazi na osmom mestu svih isporuka, a kada su nabavke sa KiM u piatnju, Srbija se nalazi na 50. mestu.

Ukupan promet robe sa Kosovom prošle godine bio je 511,6 milona dolara, što je za 7,1 odsto manje u odnosu 2013.

Srbija isporučuje na Kosovo najviše prehrambene proizbode i pića, hemikalije i poljoprivredne proizvode.

 

Sertić: Biznismeni se okupili dobrovoljno

 

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da su se danas u Gračanici dobrovoljno okupili privrednici iz centralne Srbije i sa Kosova.

"Važno je da podržimo njihove napore, kako bi zapošljavali nove radnike i podizali svoj kapacitete i dali nove dimenzije saradnje u regionu. Vlada Srbije svojom otvorenošću i posvećenošću ekonomskim reformama podržava ovakve stvari, jer predstavljaju budućnost razvoja celog regiona i svih procesa u koje smo se upustili, kao što je ulazak u EU", poručio je Sertić odgovarajući na pitanja novinara u hotelu Emerald.

On je kazao da je, ipak, najvažnije da međusobno sarađujemo u regionu da ukoliko naučimo da radimo zajedno na Balkanu, onda imamo šansu da budemo punopravni član EU.

Sertić je dodao da je cilj da se otkoče određeni procesi i da se napravi bolje poslovno okruženje.

 

Kostić: Skup u Gračanici - istorijski sastanak

 

Organizovanje poslovnog susreta srpskih i kosovskih privrednika je istorijski sastanak, izjavio je danas u Gračanici predsednik MK grupe Miodrag Kostić i poručio da je srpskim biznismenima svakako bliži privrednik sa Kosova nego, na primer, iz Argentine.

"Mi privrednici sarađujemo odavno i to je nekada malo sklonjeno od očiju i politike i ovakav skup nam omogućava da kažemo javnosti da mi radimo uveliko", rekao je Kostić novinarima.

Prema njegovim rečima, saobraćajna infrastruktura ne vredi mnogo ako kamion s robom na granici stoji dva ili tri dana čekajući proceduru.

„To ne mogu da reše privrednici. Ovako možemo da ukažemo na taj problem i da kamioni čekaju jedan ili dva sata, a nadamo se da neće čekati uopšte i to je poruka privrednika", poručio je Kostić.

On je naglasio da je ovo područje prilično mali prostor i da ga ne treba dodatno razdvajati.

"Svakako nam je bliži privrednk sa Kosova nego, na primer, iz Argentine, ovde ćemo mi lakše prodati svoj proizvod i tu treba da se udružujemo i skidamo barijere", istakao je Kostić.

On kaže da su tržišta u regionu jako mala i da ukrupnjavanje kapitala predstavlja neminovnost i regionalne alijanse svima mogu pomoći da na velikim tržištima budemo igrači i da velikim kompanijama budemo dostoja konkurencija, inače će nas pregaziti.

Kako je objasnio, u današnjim uslovima poslovanja veliki je izazov ostati uspešan, pa je zbog toga neophodno ujedinjavanje.

"Ujedinjavanje velikih firmi u regionu je neophodnost današnjice jer jedino tako možemo uspešno obezbediti zajednički nastup na inostranim tržištima. Ideja vodilja MK Grupe je konstanto unapređenje poslovanja i nove tehnologije i razmatranje udruživanja sa drugim kompanijama iz regiona i sveta", istakao je Kostić.

On je rekao da su mogućnosti velike i da postoji želja privrednika da pojačaju saradnju.

Gazmend Abraši iz Ekskluziv grupe je rekao da je ovaj sastanak velika promena, jer privrednici imaju snage za promene. "Mi smo preduzetnici i svakog dana donosimo riskantne odluke, mi smo ljudi sa vizijom i poznajemo tržište i reformišemo se po potrebi. To je ključ našeg uspeha", kazao je on.

 

Stojanović: Zajedno za nova radna mesta

 

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je danas da je organizovanje biznis foruma srpskih i kosovskih privrednika veliki i važan događaj i poručio da treba podržati takve inicijative.

"Danas je vrlo veliki i važan događaj, sigurno da postoji mnogo tema oko kojih se Srbi i Albanci neće složiti i postoje mnoga otvorena pitanja, ali ćemo se svi složiti da nam nedostaju radna mesta i jači privredni razvoj i to ne može da se desi bez direktne saradnje onih koji rade u privredi i stvaraju radna mesta", rekao je Stojanović Tanjugu.

On je kazao da su privrednici uvek pronalazili svoje puteve i kada su uslovi bili najteži i zato treba da postoji jača inicijativa za unapređenje privrednih odnosa.

„Zato je potrebna puna podrška i politika treba da se meša samo koliko mora i da stvara uslove da privrednici mogu nesmetano da rade", poručio je on i dodao da privreda mora da sarađuje i da jedino zapošljavanjem i stvaranjem boljih socioekonomskih uslova može očekivati poboljšanje i drugih odnosa.

 

Matijević: Otvaramo vrata za biznis na Kosovu

 

Vlasnik industrije mesa "Matijević" Petar Matijević najavio je danas da će ta kompanija proširiti svoje poslovanje i na Kosovo i Metohiju.

"Napravili smo evropske rezultate u proizvodnji, a sada možemo da proširimo proizvodnju i na teritoriju Kosova", rekao je Matijević novinarima.

Kako je rekao, prošao je način partizanske trgovine na Kosovu i sve treba uvesti u legalne tokove.

„Zahvaljujem privednim komorama što su napravili iskorak kako bi se povezali, a političari mogu da se ugledaju na nas. Treba da otvorimo vrata zahlađenih odnosa", istakao je Matijević.

On je proučio da se treba „jednom okanuti politike" koja smeta ekonomskoj saradnji, kao i da će privrednici otvoriti vrata biznisa.

„Nama politka treba samo malo da odškrine vrata", dodao je Matijević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.