Izvor: RTS, 02.Dec.2021, 15:04

Petkoviću ponovo zabranjena poseta Kosovu i Metohiji

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini danas su ponovo zabranile da poseti južnu pokrajinu, uruči pomoć i obiđe srpski narod na KiM, saopštila je Kancelarija za KiM. Petković je istkao da Priština nikakvim zabranama neće moći ni ovog puta, ali ni ubuduće, da vezu između Srbije i srpskog naroda na KiM na bilo koji način prekine.
Ovo je peta zabrana od početka godine koju je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Priština izrekla Petru Petkoviću, glavnom pregovaraču sa Prištinom.

Petković je jutros bio na administrativnom prelazu Merdare, ali mu je ulaz onemogućen, navodi se u saopštenju.
Do nove zabrane dolazi samo nekoliko dana nakon što je EU tražila od vlasti u Prištini da poštuje sporazume i Petkoviću omogući ulaz.
Prethodno, Priština je Petkoviću zabranila ulaz na KiM 13. januara, 16. aprila, 3. septembra i 23. novembra. 
Tim povodom, Petković je na administrativnom prelazu Merdare istakao da je Priština ponovo prekršila sporazume postignute u Briselu o slobodi kretanja i o zvaničnim posetama.
"Posetu sam uredno najavio u skladu sa sporazumom, ali Priština ponovo krši sve sporazume. Ideja moje posete Kosovu i Metohiji je bila da posetim učenike Bogoslovije u Prizrenu, da obiđem naše povratnike u selu Novake, ali i da razgovaram sa našim ljudima i socijalno-ugroženim porodicama na severu KiM", rekao je Petković.
Ističe da Priština nikakvim zabranama neće moći ni ovog puta, ali ni ubuduće, da tu vezu između države Srbije i srpskog naroda na KiM na bilo koji način prekine.
"Kao što je svima nama pokazatelj da, kada napadaju predsednika Aleksandra Vučića u prištinskim medijima, da se predsednik Vučić svim srcem i svom snagom bori za svoj narod na KiM, tako je i za mene satisfakcija to što su mi peti put odbili ulazak na prostor KiM, jer je i to pokazatelj da se borimo za svoj narod u našoj južnoj pokrajini i u centralnoj Srbiji i u Briselu i na svakom drugom mestu", kaže Petković, koji je o najnovijoj zabrani obavestio i Miroslava Lajčaka.
Brnabićeva: EU jasno da se odredi prema ponašanju PrištineZbog zabrane direktoru Kancelariju za KiM da poseti južnu pokrajinu, reagovala je premijerka Ana Brnabić. U saopštenju se navodi da Vlada Srbije "najoštrije protestuje povodom skandaloznog ponašanja privremenih institucija u Prištini koje još jednom zabranile ulaz na teritoriju KiM Petru Petkoviću".
"Ono što je najbizarnije u ovoj situaciji jeste da se ova zabrana dešava samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija eksplicitno pozvala Prištinu da poštuje sporazume i Petkoviću omogući posetu Kosovu i Metohiji", navela je premijerka, koja je istakla da je ovo peti put da se Petkoviću zabranjuje ulazak na KiM.
Brnabićeva je istakla da "ovakvo bahato i necivilizovano ponašanje privremenih institucija u Prištini, koje se ponavlja iznova i iznova, više ne vodi ničemu".
"Pitam Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu: dokle ovako? Koliko dugo mislite da tolerišete ovakvo ponašanje? Koliko će se još izvestilac EU za Kosovo i Metohiju biti gluv i slep na kršenje elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji u 21. veku, a baviti se svim i svačim u centralnoj Srbiji: od rudarstva do bubamare?", navela je.
Istakla je da je Petković posetu uredno prijavio i da je imao nameru da obiđe srpski narod na KiM, učenike Bogoslovije u Prizrenu i povratnike u selu Novake.
"Kada vam 2021. godine neko zabrani posetu studentima i povratnicima u svoja ognjišta i uručenje pomoći ugroženim porodicama, ne mogu a da se ne zapitam o čemu mi uopšte treba da razgovaramo dalje", izjavila je Brnabićka.
Premijerka "zahteva od Evropske unije da se jasno odredi prema ovakvom ponašanju Prištine i konačno nam stavi do znanja da li je cilj dijaloga normalizacija odnosa i obezbeđivanje normalnog života svom stanovništvu Kosova i Metohije, ili su u pitanju razgovori koji su sami sebi cilj, dok jedna strana poštuje sve sporazume a druga strana čini sve kako bi izbegla ispunjavanje obaveza koje iz sporazuma proističu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovor Srbije: "Novo skandalozno ponašanje privremenih institucija u Prištini"

Izvor: B92, 02.Dec.2021

Vlada Srbije najoštrije protestuje povodom skandaloznog ponašanja privremenih institucija u Prištini koje su još jednom zabranile ulazak na KiM Petru Petkoviću...Predsednica vlade Ana Brnabić navodi da je ovo peti put da se Petkoviću zabranjuje ulazak na teritoriju naše južne pokrajine..."Ono...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.