Izvor: RTS, 30.Jul.2021, 21:47

Petković i Berger o situaciji na KiM i dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom i upoznao ga sa političko bezbednosnom situacijom na KiM i tokom dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije.
Petar Petković je izrazio zabrinutost povodom brojnih incidenata u kojima su napadnuti Srbi i njihova imovina, kao i hramovi Srpske pravoslavne crkve, a posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je skrenuo pažnju na slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu koja, kako je naveo, nedeljama doživljava torturu lokalnih Albanaca, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

''To je samo jedan od velikog broja etnički motivisanih napada na srpske povratnike na KiM'', ukazao je Petković.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao Bergeru na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu, naglasivši da su ugrožena bezbednost i narušena sigurnost najveći problemi i izazovi sa kojima se suočava naš narod u pokrajini.
Petković je nemačkom zvaničniku preneo jasan stav Beograda da su očuvanje mira i bezbednosti na KiM apsolutni prioritet, kome mora da se posveti puna pažnja.
Naveo je da je Priština i okviru poslednje dve runde razgovora u Briselu pokazala krajnju neodgovornost, čineći sve da dovede do prekida dijaloga i destabilizacije prilika na terenu, dodaje se u saopštenju.
"Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu o normalizaciji odnosa, što je preduslov za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini, ali i u celom regionu zapadnog Balkana", naveo je direktor Kancelarije za KiM.
Dodao je da je Beograd ispunio sve obaveze proistekle iz Briselskog dijaloga i da će nastaviti da u svakoj prilici zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
Petković je naveo da, zarad očuvanja mira i stabilnosti, dijalog nema alternativu i da sva otvorena pitanja dve strane treba da rešavaju za pregovaračkim stolom, u čemu je, istakao je, dragocena i podrška Nemačke.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PETKOVIĆ SA BERGEROM RAZGOVARAO O SITUACIJI NA KiM: Jasan stav Srbije, Beograd ostaje pri svim zahtevima

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2021

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ukazao na povećan broj incidenata od početka godine..Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom i upoznao ga sa političko-bezbednosnom situacijom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.