Petković: Srbija protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2022, 13:27

Petković: Srbija protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je Srbija protiv pokušaja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izvrši reviziju istorije i relativizuje zločine albanskih fašista u Drugom svetskom ratu.

Petković je, reagujući povodom početka restauracije kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, u Kosovskoj Mitrovici, na Tviteru napisao da kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Deve, ako treba da bude pretvorena u javni prostor može biti samo muzej sećanja na žrtve zločina SS divizije "Skenderbeg" i drugih albanskih fašističkih formacija na Kosovu i Metohiji.

Mediji su preneli da je Misija UNDP-a na KiM počela restauratorske radove u na kući nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici.

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije (EU) "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije" koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP), naveo je RTS.

Obnovu Devine kuće, osim UNDP-a, podržali su i Ministarstvo kulture, omladine i sporta privremenih prištinskih institucija i Kancelarija EU u Prištini.

Džafer Deva bio je kvislinški gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije, preneo je Radio KiM.

Dodaje se da je u obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) navedeno da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani.

Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine, ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva više od 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.

Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS diviziju "Skenderbeg".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PETKOVIĆ ODBRUSIO KURTIJU: Srbija je dosledno protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022

Petar Petković, Direktor Kancelarije za KiM, na društvenoj mreži Tviter osudio je pokušaje Aljbina Kurtija da menja istoriju i sprovodi revizionističku politiku...- Srbija je dosledno protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.