Petković: Kurti pokazuje da želi rat, a ne dogovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2022, 17:12

Petković: Kurti pokazuje da želi rat, a ne dogovor

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da premijer privremenih prišitnskih institucija Aljbin Kurti najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor.

"Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je ukazao i da u svakoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije, jer želi tako ne samo da napadne Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini.

"Beograd će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom", naveo je Petković.

On je ocenio i da pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o "međusobnom priznanju" nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka.

"Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči", rekao je Petković.

Petković je dodao i da Kurti dobro zna, ali ne sme javno da kaže, da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih demokratskih prava.

"Zbog toga je njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda", ukazao je Petković.

On je istakao i da to što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade je njegov problem, a Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke.

Kurti je ranije za italijansku Republiku rekao da postoji veliki rizik od novog sukoba sa Srbijom, ponavljajući tvrdnju da je uticaj Rusije na Beograd veliki.

On je rekao i da će se u Briselu razgovarati o opštim aspektima odnosa Beograda i Prištine, a da odluka njegove vlade o registarskim tablicama i ličnim dokumentima ostaje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.