Izvor: RTS, 08.Avg.2022, 14:56

Petković: Kurti priziva rat

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da nema sumnje da Aljbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat a ne dijalog i dogovor. Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio za italijansku “Republiku” da postoji rizik od novog sukoba sa Beogradom oko KiM.
Petar Petković je izjavio da ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji.

"Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da  napadne Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini", naveo je Petković.
Beograd će, kaže, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom.
"Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o 'međusobnom priznanju' nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči", napominje Petković.
Ono što Kurti dobro zna, ističe Petković, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih demokratskih prava. Zbog toga je, dodaje, njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protivpravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda.
"To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke", zaključio je Petković.
Kurti: Rizik od novog sukoba oko KosovaPremijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za italijanski list Republika da postoji rizik od novog sukoba sa Beogradom oko Kosova, i da je rizik od sukoba visok, tvrdeći da "iza Srbije stoji ruski lider Vladimir Putin".
"Mi rizikujemo rat. Iza Srbije stoji Putin. Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontingent NATO-a, ali je svakako visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama", rekao je Kurti.
Govoreći o nedavnim merama vlade u Prištini u vezi sa registarskim tablicama i dokumentom reciprociteta prema srpskim ličnim kartama, Kurti je rekao da Srbi imaju 48 baza oko KiM i da je proteste na severu organizovao Beograd, uz podršku Rusije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Kurti izjavama da ZSO nikada neće biti formirana priziva sukobe

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Кurti najavom da Zajednica srpskih opština (ZSO) nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane odluke o tablicama i ličnim kartama, "priziva sukobe na Кosovu i Metohiji".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Avg.2022

U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin (Albin) Kurti. Prema njegovim rečima, barikade...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

KURTI RATOM PLAŠI EVROPU! Petković : "To što je naučio da igra po tuđem diktatu je njegov problem!"

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2022

Nema sumnje da Aljbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju...- Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.