Izvor: RTS, 30.Jul.2022, 14:51

Petković: Jedini Kurtijev cilj je da istisne državu Srbiju sa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da odlukom o preregistraciji vozila i srpskim ličnim kartama, čija je primena najavljena od ponedeljka, Aljbin Kurti želi da istisne postojanje države Srbije sa KiM i vrši dodatni pritisak na Srbe. Naglasio je da Priština deset godina odbija da formira ZSO, a da sada primenjuje režim ulazno-izlaznog dokumenta za lične karte, kao i da "ne bismo imali ovakvu krizu da imamo ZSO".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Petar Petković se obratio javnosti povodom najave Prištine da će od prvog avgusta krenuti primena odluke o preregistraciji vozila i srpskim ličnim kartama.

Aljbin Kurti krši sporazum o slobodi kretanja i mnoge druge sporazume koje smo ranije potpisali, ocenio je Petković.
Objašnjava da se Kurti poziva na sporazum iz 2011. godine, koji Beograd primenjuje od početka, dok se Kurti toga setio 11 godina kasnije.
"Njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova i Metohije, da bi se istisnulo postojanje države Srbije sa prostora KiM", istakao je Petković i napomenuo da se time vrši i dodatni pritisak na srpski narod.
Dodao je da su odluke Prištine suprotne svim dosadašnjim sporazumima.
Petković je rekao da je jasno da Kurti pokretanjem sporazuma iz 2011. godine krši već stečena prava, i istakao da tako i Srbi imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. godine i formiraju Zajednicu srpskih opština.
Kurti želi da uruši dijalog i izazove krizu, rekao je Petković i pozvao zemlje Kvinte da urazume i zaustave Prištinu u primeni ovih protivpravnih jednostranih poteza, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovornost je na njima.
"Ne bismo imali ovakvu krizu da imamo ZSO" Istakao je da Priština deset godina odbija da formira ZSO, a da sada primenjuje režim ulazno-izlaznog dokumenta za lične karte. 
"Ne bismo imali ovakvu krizu da imamo Zajednicu srpskih opština (ZSO), koja bi omogućila kolektivna i individualna prava za Srbe na Kosovu i Metohiji. Radi se o dijalogu Beograda i Prištine, a taj dijalog je dogovoren odlukom UN iz 2010. godine, gde imamo asimetričan pristup dve strane", poručio je Petković.
Naglasio je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva da se reše suštinska pitanja koja će omogućiti normalan život, a ne da se prizna takozvana država Kosovo.
Na pitanje da li je retorički izjavio da Srbi kreću u formiranje ZSO, Petković je odgovario da će Srbi, poštujući Briselski sporazum i sve ostale sporazume, ući u realizaciju i tog sporazuma.
Petković je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa KiM i da će se tim povodom obratiti sutra u 10 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Prištinu da se urazumi.
Inače, na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas i prethodnih dana izlepljeni su plakati sa natpisima protiv odluke vlasti u Prištini da od prvog avgusta počne preregistracija vozila srpskih tablica sa početnim slovima gradova na KiM i o nevaženju srpskih ličnih karata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Krećemo u formiranje Zajednice srpskih opština

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jul.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da će predstavnici Srba sa severa Kosova krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). On je na konferenciji za novinare 30. jula naveo da će to biti odgovor ukoliko vlasti na Kosovu ne odustanu od namere da od 1. avgusta...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

SRBI ĆE KRENUTI U FORMIRANJE ZSO Petković o krizi na Kosovu: Kurtija samo zanima da UKINE SRPSKE TABLICE (VIDEO)

Izvor: Blic, 30.Jul.2022

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas da jednostrane odluke Prištine mogu da izazovu ozbiljnu krizu, i ponovio da je odgovornost na zemljama Kvinte da zaustave "ludilo Aljbina Kurtija", a povodom najave Prištine da 1. avgusta primeni, kako kažu, recipročne mere o ličnim kartama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.